Reklama

Reklama

Pyszna wieża z naleśników z malinami

Może być podawana na deser i na śniadanie - pyszna wieża z naleśników, która wygląda jak tort, to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta. Danie zrobisz szybko, a efekt będzie piorunujący.

Składniki dla: ok. 30 sztuk

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 garści malin
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 400 g namoczonych we wrzącej wodzie daktyli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
  • 4–5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Zmiksuj 3 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki mleka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 4-5 łyżek brązowego cukru i 1 łyżeczkę soli i odstaw na 30 minut. 

Rozgrzej patelnię, natłuść ją i smaż placki do wyczerpania ciasta, dodając odrobinę tłuszczu przed każdym naleśnikiem. 

Namoczone daktyle zblenduj razem z kakao i mlekiem. 

Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka i jeszcze raz wymieszaj całość. Do kremu dodaj maliny oraz borówki i bardzo delikatnie wymieszaj. Gotowe placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec udekoruj tort resztą kremu i płatkami migdałowymi. 

Reklama

***
Zobacz więcej: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tort | naleśniki | maliny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje