Pyszna wieża z naleśników z malinami

Aktualizacja

Wieża z naleśników z malinami może być podawana na deser i na śniadanie. Danie to zrobisz szybko, a efekt będzie piorunujący. Wieża z naleśników z malinami wygląda jak tort, to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta.

Wieża z naleśników z malinami to alternatywa dla klasycznego deseru
Wieża z naleśników z malinami to alternatywa dla klasycznego deseru 123RF/PICSEL

Wieża z naleśników z malinami - przygotowanie

1. Zmiksuj 3 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki mleka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 4-5 łyżek brązowego cukru i 1 łyżeczkę soli i odstaw na 30 minut.

2. Rozgrzej patelnię, natłuść ją i smaż placki do wyczerpania ciasta, dodając odrobinę tłuszczu przed każdym naleśnikiem.

3. Namoczone daktyle zblenduj razem z kakao i mlekiem.

4. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka i jeszcze raz wymieszaj całość. Do kremu dodaj maliny oraz borówki i bardzo delikatnie wymieszaj. Gotowe placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec udekoruj tort resztą kremu i płatkami migdałowymi.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Zobacz więcej: 

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas