Pyszna zapiekanka
Zapiekanka nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje niczym wykwintne danie.

Składniki
- średnia główka kalafiora
- 500 g schabu bez kości
- 7 niedużych ziemniaków
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- cebula
- po łyżce masła i mąki
- 6 łyżek śmietany
- 50 g sera gouda
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
- 1–2 łyżki oleju rzepakowego
Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy. Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką. Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Schab kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i mięso, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 20 minut w 200º C. Posypujemy serem lub natką pietruszki i podajemy.