Reklama

Reklama

Pyszna zapiekanka

Zapiekanka nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje niczym wykwintne danie.

Składniki

  • średnia główka kalafiora
  • 500 g schabu bez kości
  • 7 niedużych ziemniaków
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • cebula
  • po łyżce masła i mąki
  • 6 łyżek śmietany
  • 50 g sera gouda
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżki oleju rzepakowego

Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy. Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.  Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

Reklama

Schab kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry ziemniaków.  W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i mięso, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 20 minut w 200º C. Posypujemy serem lub natką pietruszki i podajemy.


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje