Pyszna zupa rodem z Podkarpacia. Ewa Wachowicz zdradza przepis

Serwatczanka, bo to ją poleca nam dziś Ewa Wachowicz, to regionalna zupa z Podkarpacia. Jeśli zawsze z niedzieli zostaje ci rosół, zanotuj ten przepis - będzie dobrą odmianą dla poniedziałkowej pomidorowej. Coś przepysznego, szczególnie na chłodne dni.

Serwatczanka - zupa z Podkarpacia
Serwatczanka - zupa z PodkarpaciaPolsat Cafe

SKŁADNIKI

  • 1 l serwatki
  • ½ l rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • ¼ kapusty
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  •  ½ szklanki śmietany
  •  sól do smaku
  •  pęczek koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło rozgrzać w garnku. 
  2. Wrzucić pokrojone w słupki marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  3. Wymieszać i podsmażyć. 
  4. Dodać poszatkowaną kapustę. P
  5. o chwili dorzucić pokrojonego w plastry pora. 
  6. Zalać ciepłym rosołem. 
  7. Przykryć i dusić do miękkości. 
  8. Dodać serwatkę. 
  9. Zabielić zahartowaną śmietaną. 
  10. Wymieszać i zagotować. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Dorzucić posiekany koperek i od razu zdjąć z ognia, by zielenina nie ściemniała.

Zobacz, jak przygotować serwatczankę krok po kroku!

„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas