Pyszna zupa rodem z Podkarpacia. Ewa Wachowicz zdradza przepis

Serwatczanka - zupa z Podkarpacia
Serwatczanka - zupa z PodkarpaciaPolsat Cafe
  • 1 l serwatki
  • ½ l rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • ¼ kapusty
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  •  ½ szklanki śmietany
  •  sól do smaku
  •  pęczek koperku
  1. Masło rozgrzać w garnku. 
  2. Wrzucić pokrojone w słupki marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  3. Wymieszać i podsmażyć. 
  4. Dodać poszatkowaną kapustę. P
  5. o chwili dorzucić pokrojonego w plastry pora. 
  6. Zalać ciepłym rosołem. 
  7. Przykryć i dusić do miękkości. 
  8. Dodać serwatkę. 
  9. Zabielić zahartowaną śmietaną. 
  10. Wymieszać i zagotować. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Dorzucić posiekany koperek i od razu zdjąć z ognia, by zielenina nie ściemniała.
„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat