Pyszna zupa rodem z Podkarpacia. Ewa Wachowicz zdradza przepis
Serwatczanka, bo to ją poleca nam dziś Ewa Wachowicz, to regionalna zupa z Podkarpacia. Jeśli zawsze z niedzieli zostaje ci rosół, zanotuj ten przepis - będzie dobrą odmianą dla poniedziałkowej pomidorowej. Coś przepysznego, szczególnie na chłodne dni.
SKŁADNIKI
- 1 l serwatki
- ½ l rosołu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- ¼ kapusty
- 1 por
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ szklanki śmietany
- sól do smaku
- pęczek koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło rozgrzać w garnku.
- Wrzucić pokrojone w słupki marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wymieszać i podsmażyć.
- Dodać poszatkowaną kapustę. P
- o chwili dorzucić pokrojonego w plastry pora.
- Zalać ciepłym rosołem.
- Przykryć i dusić do miękkości.
- Dodać serwatkę.
- Zabielić zahartowaną śmietaną.
- Wymieszać i zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dorzucić posiekany koperek i od razu zdjąć z ognia, by zielenina nie ściemniała.
Zobacz, jak przygotować serwatczankę krok po kroku!