Pyszne ciasta z ajerkoniakiem
Wspaniale pachną i smakują!

Placek na maślance
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 5 jajek
- 20 dag masła
- 20 dag czekolady deserowej
- 3/4 szkl. maślanki
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- po 3 łyżki jarzębiaku i ajerkoniaku
- 3 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- karmel
- 1/2 szkl. cukru
- 5 dag masła
- 10-12 łyżek śmietanki 36%
- 1/4 łyżeczki grubej soli
- posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: żurawinę zalej jarzębiakiem i ajerkoniakiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Zmiksuj na gładko. W kąpieli wodnej stop cukier z masłem i czekoladą. Zdejmij miskę z ognia i wmiksuj do masy maślankę. Gdy przestygnie, domieszaj po 1 jajku, porcji mąki z kakao, proszkiem i sodą oraz żurawinę.
2. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 160°C. Wyjmij, ustaw na kratce kuchennej, by ciasto dobrze ostygło.
3. Karmel: cukier podgrzej na patelni. Gdy się stopi i zacznie się robić złocisty, dodaj masło. Następnie wlej powoli zimną śmietankę, mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia, a gdy przestygnie, domieszaj sól. Karmelem polej ciasto i zanim zastygnie, posyp pistacjami.

Sernik karmelowy
Składniki
- 1 szkl. drobno pokruszonych herbatników
- 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 2 łyżki miodu
- masa
- 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub śmietankowego
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 4 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- polewa i dekoracja
- 10 dag cukru
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 2-3 łyżki orzechów
1. Spód: masło z miodem stop, wymieszaj z herbatnikami i posiekanymi płatkami. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej pergaminem, dociśnij ją. Piecz ok. 10 minut w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika i od razu równomiernie posmaruj masą kajmakową. 2. Masa: twaróg utrzyj ze śmietanką, cukrami, ajerkoniakiem i budyniem. Wmiksuj po 1 jajku. Masę serową wyłóż na spód z masą kajmakową. Piecz ok. 50 minut w 160°C. Obok foremki postaw naczynie z wodą - wtedy sernik nie popęka i będzie delikatny. 3. Polewa: cukier wsyp do garnuszka z grubym dnem. Podgrzewaj, nie mieszając łyżką, a gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdejmij garnek z ognia, połącz z zimną śmietanką. Powoli podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sernik posyp orzechami i polej karmelem.

Tarta bananowa
Składniki
- po 3/4 szkl. mąki pszennej i krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 12 dag masła
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do foremki
- masa krówkowa
- 170 ml śmietanki kremówki
- 30% 20 dag brązowego cukru
- 5 dag masła
- 1/3 szkl. ajerkoniaku
- dodatki i i beza
- 2 banany
- 2 białka
- 15 dag drobnego cukru
- 30 ml wody
Sposób przygotowania
1. Foremkę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wstaw do zamrażalnika. Ciasto: posiekaj masło, przełóż do miski z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć, rozwałkuj na placek o kształcie foremki. Przełóż ciasto do niej, mocno dociśnij do dna. Chłodź 1 godzinę. Ponakłuwaj widelcem i piecz w 180°C ok. 15 minut. 2. Masa: w garnku z grubym dnem, zagotuj śmietankę z cukrem i masłem. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Domieszaj ajerkoniak. 3. Beza: wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier. Białka ubij na pianę, pod koniec, ciągle ubijając, wlej cienkim strumieniem syrop. Banany obierz, potnij w półplasterki. Na cieście rozsmaruj masę, rozłóż banany, wyciśnij rozetki z bezy.