Pyszne ciasta z ajerkoniakiem
Wspaniale pachną i smakują!
Placek na maślance
Sposób przygotowania
1. Ciasto: żurawinę zalej jarzębiakiem i ajerkoniakiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Zmiksuj na gładko. W kąpieli wodnej stop cukier z masłem i czekoladą. Zdejmij miskę z ognia i wmiksuj do masy maślankę. Gdy przestygnie, domieszaj po 1 jajku, porcji mąki z kakao, proszkiem i sodą oraz żurawinę.
2. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 160°C. Wyjmij, ustaw na kratce kuchennej, by ciasto dobrze ostygło.
3. Karmel: cukier podgrzej na patelni. Gdy się stopi i zacznie się robić złocisty, dodaj masło. Następnie wlej powoli zimną śmietankę, mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia, a gdy przestygnie, domieszaj sól. Karmelem polej ciasto i zanim zastygnie, posyp pistacjami.
Sernik karmelowy
1. Spód: masło z miodem stop, wymieszaj z herbatnikami i posiekanymi płatkami. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej pergaminem, dociśnij ją. Piecz ok. 10 minut w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika i od razu równomiernie posmaruj masą kajmakową.
2. Masa: twaróg utrzyj ze śmietanką, cukrami, ajerkoniakiem i budyniem. Wmiksuj po 1 jajku. Masę serową wyłóż na spód z masą kajmakową. Piecz ok. 50 minut w 160°C. Obok foremki postaw naczynie z wodą - wtedy sernik nie popęka i będzie delikatny.
3. Polewa: cukier wsyp do garnuszka z grubym dnem. Podgrzewaj, nie mieszając łyżką, a gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdejmij garnek z ognia, połącz z zimną śmietanką. Powoli podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sernik posyp orzechami i polej karmelem.
Tarta bananowa
Sposób przygotowania
1. Foremkę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wstaw do zamrażalnika. Ciasto: posiekaj masło, przełóż do miski z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć, rozwałkuj na placek o kształcie foremki. Przełóż ciasto do niej, mocno dociśnij do dna. Chłodź 1 godzinę. Ponakłuwaj widelcem i piecz w 180°C ok. 15 minut.
2. Masa: w garnku z grubym dnem, zagotuj śmietankę z cukrem i masłem. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Domieszaj ajerkoniak.
3. Beza: wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier. Białka ubij na pianę, pod koniec, ciągle ubijając, wlej cienkim strumieniem syrop. Banany obierz, potnij w półplasterki. Na cieście rozsmaruj masę, rozłóż banany, wyciśnij rozetki z bezy.