Reklama

Reklama

Pyszne ciasta z ajerkoniakiem

Wspaniale pachną i smakują!

Placek na maślance

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • po 3 łyżki jarzębiaku i ajerkoniaku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki - karmel

  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dag masła
  • 10-12 łyżek śmietanki 36%
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: żurawinę zalej jarzębiakiem i ajerkoniakiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Zmiksuj na gładko. W kąpieli wodnej stop cukier z masłem i czekoladą. Zdejmij miskę z ognia i wmiksuj do masy maślankę. Gdy przestygnie, domieszaj po 1 jajku, porcji mąki z kakao, proszkiem i sodą oraz żurawinę. 

Reklama

2. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 160°C. Wyjmij, ustaw na kratce kuchennej, by ciasto dobrze ostygło. 

3. Karmel: cukier podgrzej na patelni. Gdy się stopi i zacznie się robić złocisty, dodaj masło. Następnie wlej powoli zimną śmietankę, mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia, a gdy przestygnie, domieszaj sól. Karmelem polej ciasto i zanim zastygnie, posyp pistacjami. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje