Pyszne ciasta z owocami
Oto trzy sprawdzone przepisy na ciasta, którym nikt się nie oprze. Są pyszne, słodkie i mocno owocowe. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!
Krucha tarta z morelami
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę z cukrem kryształem. Dodaj opakowanie cukru waniliowego, posiekane zimne masło, całe jajko oraz skórkę i sok z połowy sparzonej cytryny. 2. Z przygotowanych składników szybko zagnieć gładkie kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
3. Morele (ewentualnie brzoskwinie lub śliwki) opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Usuń pestki z owoców.
4. Dżem przełóż do rondelka, podgrzej lekko. Migdały (3-4 łyżki) wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumień. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i boki okrągłej formy do tarty. Na cieście rozsmaruj podgrzany dżem morelowy.
5. Na dżemie rozłóż warstwę zrumienionych płatków migdałowych. Na koniec obłóż tartę połówkami przygotowanych owoców. Układaj je miejscem po pestce do góry. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Błyskawiczny tort z owocami lasu
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj poncz z herbaty, rumu i soku z cytryny. Skrop nim blaty biszkoptowe. Krem kawowy (lub inny ulubiony) przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odstaw do lodówki.
2. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Owoce (np. maliny, jagody, jeżyny) przebierz, opłucz i osącz na sicie. Nasączone blaty przekładaj kremem i owocami, delikatnie dociskaj. Tort ozdób rozpuszczoną czekoladą i resztą owoców.
Beza Pavlova z bitą śmietaną
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Wsyp łyżeczkę skrobi, wlej łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj.
2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (lub 12 mniejszych). Wyłóż masę białkową. Wstaw na 5 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zmniejsz temp. do 150°C. Susz bezę ok. 1,5 godziny. Mniejsze bezy będą gotowe po ok. 45 min. Ostudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3. Zimną bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, zerwij pergamin. Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.