Pyszne dania na wzmocnienie po zimie
W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!

Fasolka szparagowa, rukola, cukinia, bazylia, bataty lub słodka gruszka. Tak, to właśnie w tych produktach znajdziemy mnóstwo witamin, które dodadzą nam energii na cały dzień. Są doskonałym źródłem witamin A, B, C, K, E, a także wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i kwasu foliowego –niedobór tego ostatniego powoduje rozdrażnienie i poczucie zmęczenia. Zaletą zielonych warzyw, słodkich owoców oraz aromatycznych ziół jest również fakt, że możemy je przyrządzić na wiele sposobów! Jeśli do ich przygotowania dołączymy produkty mięsne, pszenne oraz nabiał zyskamy bardzo pożywne, zdrowe, a przede wszystkim pyszne dania. Koniecznie spróbujcie naszych wiosennych przepisów!
Tosty z grillowaną szynką i gruszką
Składniki
- 8 plastrów szynki (np. masarza Masarnia u Józefa JBB Bałdyga)
- 8 kromek chleba tostowego
- Gruszka
- Ser camembert
- Oliwa
- Garść rukoli
Sposób przygotowania
Grubsze plasterki szynki grillujemy, aż się zarumienią. Następnie gruszkę i camembert kroimy wzdłuż w cienkie plasterki i grillujemy przez chwilę po obu stronach. Chleb tostowy skrapiamy oliwą i układamy na nim rukolę, szynkę, gruszkę i camembert. Gotowe tosty grillujemy po obu stronach, aż chleb się zarumieni.

Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią
Składniki
- 120 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- Świeża bazylia
- Ser dojrzewający
- Sól i pieprz
- Olej
Sposób przygotowania
Fasolkę myjemy i obcinamy twarde końcówki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy cukinię pokrojoną w mniejsze kawałki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie i doprawiamy. Następnie do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

Nadziewane bataty
Składniki
- 6 plasterków szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)
- 2 duże bataty
- 150 g sera feta
- Kilka kawałków suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- Rukola
- Parmezan
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W miseczce rozkruszamy ser feta, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i dokładnie mieszamy. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka. Rozgniatamy go widelcem i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i nakładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy startym parmezanem. Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.