Reklama

Reklama

Pyszne i sycące sałatki

Tak skomponowane posiłki są pełne witamin i dobroczynnych składników. Przyrządzaj je częściej, a wzmocnisz swoją odporność!

Duet fasolowo-rybny

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 12 małych pomidorków (mogą być kiszone lub marynowane)
  • 1 zielony ogórek wężowy (albo 3 ogórki kiszone)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szkl. ugotowanej fasoli
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych (lub innych orzechów) ew. listki bazylii i cząstki cytryny do podania
  • 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego);

Składniki - sos

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego estragon

Sposób przygotowania

1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki. 

2. Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę (jeśli jej nie masz, użyj cieciorkę albo soczewicę) wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem oraz pomidorkami, ułóż na fasoli. 

3. Sałatkę schładzaj przynajmniej 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj składników!). Ew. udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje