Pyszne i sycące sałatki

Tak skomponowane posiłki są pełne witamin i dobroczynnych składników. Przyrządzaj je częściej, a wzmocnisz swoją odporność!

Sałatka fasolowa
Sałatka fasolowa123RF/PICSEL

Duet fasolowo-rybny

Sposób przygotowania

1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki. 

2. Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę (jeśli jej nie masz, użyj cieciorkę albo soczewicę) wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem oraz pomidorkami, ułóż na fasoli. 

3. Sałatkę schładzaj przynajmniej 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj składników!). Ew. udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Sałatka z kaszą jaglaną
Sałatka z kaszą jaglaną123RF/PICSEL

Kwaskowa jaglanka

Sposób przygotowania

1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli. Zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. 

2. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp różyczki kalafiora i gotuj 3 minuty. Odcedź, a gdy kalafior ostygnie, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Grubo posiekane orzechy wsyp na suchą patelnię razem z pestkami słonecznika lub dyni. Mieszając, upraż. Dodaj do kaszy razem z suszoną żurawiną, dobrze wymieszaj. 

3. Przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Utrzyj z sokiem z cytryny, miodem i ziołami. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Połącz z oliwą, odstaw na 5 minut. Sałatkę przełóż do salaterki. Polej sosem, wymieszaj. Wierzch posyp natką i ew. granatem. Schłodź przed podaniem.  

Makaron z drobiem
Makaron z drobiem123RF/PICSEL

Spaghetti z drobiem

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź na sitku. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso pokrój w plasterki albo paseczki. 

2. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Podsmaż krótko mięso, przełóż na talerz. Na patelnię wsyp cebulę z czosnkiem, zeszklij, dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem i chili, smaż 3 minuty. Dołóż mięso i odcedzony makaron. Mieszając, smaż 3 minuty, przełóż do salaterki. 

3. Sos: ser rozetrzyj z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając. Dopraw pieprzem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ajwaru. Sosem polej sałatkę. Podawaj na ciepło. 

Sałatka z jajkami
Sałatka z jajkami123RF/PICSEL

Przysmak z pierzynką

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i obierz. Jedno pokrój na ćwiartki. Z reszty oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj z 1 łyżeczką kurku - my. Rozłóż na płaskim talerzu i odstaw nieprzykryte na godzinę. Białka drobno posiekaj. Majonez wymieszaj ze szczyp - tą kurkumy i przyprawami. 1/3 ogórka pokrój na plasterki, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Na dno schłodzonej miski wyłóż rzodkiew. Na to połóż starty ogórek. Przykryj go mozzarellą i ew. porwaną sałatą. Następnie rozłóż białko i plasterki ogórków. Na wierz - chu posyp podsuszonym żółtkiem. Majonez podaj osobno.

Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem123RF/PICSEL

Kurczak z ostrą nutką

Sposób przygotowania

Sos: musztardę utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny, sosem sojowym (możesz pominąć, dodając wtedy szczyptę soli), imbirem i pieprzem. Ew. możesz dodać 1 łyżeczkę miodu. Mieszając, wlej oliwę. Odstaw. Jeśli zrobisz sos z podwójnej ilości składników, możesz trzymać go w lodówce (w zakręcanym słoiku) przez 3-4 dni.

Sałatka: soczewicę przepłucz zimną wodą. Wsyp do garnka i zalej 1 szkl. wrzątku. Wrzuć listki i ziele, wlej oliwę i gotuj do miękkości (próbuj co 4 minuty od zagotowania, bo soczewica łatwo się rozgotowuje). Po ugotowaniu wyjmij listki i ziele, soczewicę ostudź. W drugim garnku ugotuj ryż z oczyszczoną papryczką chili (wcześniej możesz go podsmażyć na 1 łyżce oliwy). Ryż odcedź i ostudź. Wyrzuć papryczkę. Filety z kurczaka pokrój w plasterki lub większą kostkę (drób możesz zastąpić np. pieczonym filetem rybnym).

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Schłodź w lodówce. Polej niewielką ilością sosu, przełóż do czystej miski, ew. posyp listkami ziół. Resztę sosu podaj w sosjerce. 

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas