Pyszne i szybkie pasty kanapkowe

Pasty do pieczywa to zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne przekąski. To idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem, która urozmaici codzienne śniadania i kolacje. Pasty idealnie sprawdzą się również podczas domowych przyjęć, podawane w formie przystawek.

Dania kuchni orientalnej szturmem zdobywają serca Polaków!
Dania kuchni orientalnej szturmem zdobywają serca Polaków! materiały prasowe

Najciekawsze i najsmaczniejsze przepisy na pasty do kanapek pochodzą z kuchni Orientu. Naturalne, najwyższej jakości składniki oraz orientalne produkty gwarantują oryginalny smak. Pasty kuchni Bliskiego Wschodu z pewnością szybko się nie znudzą i na stałe zagoszczą w naszym menu. Poniżej inspiracje, które pomogą nam je przygotować.

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty z cieciorki z tahiną (np. marki Jasmeen)
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżeczki oliwy
  • sól
  • 2-4 ząbki czosnku
  • kilka łyżeczek wody do uzyskania pożądanej konsystencji

Przygotowanie:

1. Do miski przekładamy pastę z cieciorki z tahiną. Następnie obieramy ząbki czosnku i wyciskamy sok z cytryny. Razem z oliwą, suszonymi pomidorami i szczyptą soli do smaku dodajemy te składniki do pasty. Miksujemy za pomocą blendera.

2. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dolewamy kilka łyżeczek wody dla poprawienia konsystencji. Pastę możemy podawać jako dodatek do bruschetty.

Pasta z bobiku z dodatkiem awokado, ziemniaka i bazylii

Składniki:

  • 25 dag bobiku gotowanego (np. marki Jasmeen)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • pół ząbka czosnku
  • kilka świeżych listków bazylii 
  • sól  
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

1. Bobik gotowany wykładamy z puszki do miski. Następnie dodajemy obrane awokado pozbawione pestek, ugotowanego ziemniaka, łyżkę oleju z orzechów włoskich, jogurt, czosnek oraz kilka listków świeżej bazylii. Dla smaku dodajemy sól i pieprz.

2. Całość miksujemy za pomocą blendera na jednolitą pastę. Podajemy ją w postaci dipu lub bezpośrednio na kanapkach.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas