Pyszne kopytka

Dzieci je uwielbiają! Trudno się dziwić - smakują naprawdę wspaniale!

Pyszne kopytka
Pyszne kopytka 123RF/PICSEL

Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zgnieć praską do ziemniaków. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na blat lub stolnicę, zrób w nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagnieć z tych składników ciasto. Nie zważaj na to, że ciasto na kopytka nieco lepi się do dłoni. Trochę musi się lepić. Jeśli jednak przylega zbyt mocno i trudno z niego uformować jakikolwiek kształt, dodaj odrobinę mąki.

Ciasto wyrabiaj szybko, bo im dłużej to trwa, tym bardziej wydaje się, że trzeba dosypać mąki. A to już prosta droga, by kopytka stały się gumowate, zamiast delikatne i zwarte. Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaską stroną noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową. Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę.

Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku. Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas