Pyszne naleśniki i tortille

Placki właściwie tylko z mąki, wody, czasem z dodatkiem jajek i mleka, a tyle możliwości kulinarnych! Nadziewaj je, jak tylko chcesz, a nigdy się nie znudzą.

Tortilla z warzywami
Tortilla z warzywami123RF/PICSEL

Łódeczki z kurczakiem oraz warzywami

Sposób przygotowania

1. Cebule i dwa ząbki czosnku obierz. Cebule pokrój na cząstki, czosnek posiekaj i natrzyj nim mięso. Oprósz je solą i pieprzem. Potnij w paski. Sałatę opłucz, porwij. 

2. Papryki oczyść, potnij w paski. Pomidorki podziel na połówki. Ogórek zetrzyj, posól i odłóż na 20 minut. Pozostały czosnek obierz i razem z koperkiem posiekaj. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso 6-8 minut. Zdejmij. Ogórki odciśnij, a potem razem z koperkiem i czosnkiem dodaj do jogurtu. Sos przypraw do smaku solą. 

4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule, papryki oraz pomidorki. Tortille napełnij mięsem oraz warzywami. Polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami natki. 

Naleśniki z mięsem
Naleśniki z mięsem123RF/PICSEL

Naleśniki z mięsem

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz. Mozzarellę zetrzyj na grube wiórki. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż mięso, paprykę, kukurydzę oraz ryż. Dolej przecier. Przypraw solą, pieprzem, chili, kuminem i oregano. Duś przez 10 minut. 

3. W 2 formach (śr. 26 cm) ułóż po tortilii. Na każdej rozłóż po 1/2 sosu i sera. Przykryj resztą placków. Piecz 20 minut w temperaturze 180˚C. Pokrój na kawałki. Udekoruj.


Jajka po szkocku
Jajka po szkocku123RF/PICSEL

Mieszki z jajkiem po szkocku

Sposób przygotowania

1. Naleśniki: składniki ciasta zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. 

2. Jajka po szkocku: 1 jajko odłóż, resztę gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Przestudź zimną wodą, obierz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do mięsa. Dołóż odciśniętą kajzerkę i musztardę. Wbij surowe jajko. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wyrób. Ugotowane jajka oblep mięsną masą. Kotlety obtocz w bułce tartej. Wkładaj je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 10 minut, często obracając. Trzymaj w cieple. 

3. Z przygotowanego ciasta usmaż na oleju 10 naleśników. Na każdym postaw jajko po szkocku. Unieś brzegi i zwiąż je sznureczkiem albo gałązkami ziół, formując mieszki.

Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe123RF/PICSEL

Szpinakowe rulony

Sposób przygotowania

1. Szpinak opłucz, zmiksuj go na gładką masę. Jajka wymieszaj mikserem ze szpinakiem oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na około 20 minut. 

2. Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po patelni. Usmaż naleśniki (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z twarogiem oraz jogurtem. 

3. Suszone pomidory potnij na kawki. Dodaj do masy serowej. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Masę przemieszaj. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Zwiń.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas