Reklama

Reklama

Pyszne naleśniki i tortille

Placki właściwie tylko z mąki, wody, czasem z dodatkiem jajek i mleka, a tyle możliwości kulinarnych! Nadziewaj je, jak tylko chcesz, a nigdy się nie znudzą.

Łódeczki z kurczakiem oraz warzywami

Składniki

  • 6 tortilli w kształcie muszli (do tacos)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 kolorowe papryki
  • 6-8 pomidorków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 główki sałaty
  • kilka gałązek natki
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebule i dwa ząbki czosnku obierz. Cebule pokrój na cząstki, czosnek posiekaj i natrzyj nim mięso. Oprósz je solą i pieprzem. Potnij w paski. Sałatę opłucz, porwij. 

2. Papryki oczyść, potnij w paski. Pomidorki podziel na połówki. Ogórek zetrzyj, posól i odłóż na 20 minut. Pozostały czosnek obierz i razem z koperkiem posiekaj. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso 6-8 minut. Zdejmij. Ogórki odciśnij, a potem razem z koperkiem i czosnkiem dodaj do jogurtu. Sos przypraw do smaku solą. 

4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule, papryki oraz pomidorki. Tortille napełnij mięsem oraz warzywami. Polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami natki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje