Pyszne ogórki dla dzieci
Składniki na 4 porcje. Czas: około 15 minut. Porcja: 230 kcal.
Ogórki sparz, wyszoruj, zetnij wierzchy, odkrój po jednym podłużnym cienkim plasterku (najlepiej zrobić to za pomocą noża szczelinowego do warzyw). Część miąższu wydrąż, posiekaj.
Paprykę umyj,osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Wytnij z miąższu 4 trójkąciki. Resztę drobno posiekaj. Połącz z posiekanymi ogórkami.
Marchewki oczyść, ugotuj, poszatkuj. Dodaj do papryki i ogórków razem z groszkiem. Dymkę oczyść, białą część posiekaj, zieloną odłóż. Oczyszczoną łodygę selera i listki natki poszatkuj, dodaj do składników sałatki. Połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę nałóż do ogórków. Na wykałaczki nadziej żagle z plastrów ogórków oraz proporce z papryki. Wbij w łódeczki. Obok ustaw morskiego stwora wyciętego z zielonej części dymki.
Zamiast podawać do posiłku słodkie napoje gazowane, przygotuj domową lemoniadę. Sparz wrzątkiem 5-6 cytryn, wyciśnij z nich sok. Połącz go z litrem wody gazowanej i kilkoma łyżkami płynnego miodu do smaku. Jeśli chcesz, by napój był chłodny, wrzuć zamrożone owoce, np. winogrona.