Pyszne posiłki na cały tydzień
Zaplanuj menu i ciesz się codziennie smacznymi potrawami!
Roladki z cukinii
Sposób przygotowania
1. Umyte cukinie pokrój na cienkie paski. Zasyp solą i odstaw, by lekko zmiękły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Plastry cukinii opłucz i ułóż na blasze. Przy pomocy pędzelka posmaruj je marynatą. Piecz 15 minut w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią.
2. Szpinak opłucz, oderwij łodyżki, smaż na oliwie z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem.
Brokuły pod beszamelem
Sposób przygotowania
1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw.
2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st. C.
Sałatka z jajkiem
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz, porwij, dodaj do jajek. Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na minutę. Włóż pod zimną wodę, natnij skórki i ściągnij je. Pokrój w ósemki i dodaj do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do całości razem z plasterkami ogórka i oliwkami.
2. Łososia skrop olejem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i piecz w folii aluminiowej około 15 minut w temp. 180 st. C. Pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj z oliwą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.
Sposób przygotowania
1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C.
2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną paprykę, czerwoną kapustę, marchewkę. Podduś. Kalafior wyłóż na półmisek, obłóż warzywami. Przypraw.
Zupa cebulowa
1. Wołowinę zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny.
2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion.
3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż bułkę, posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C.
Polędwica wieprzowa
2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema fasolami, rzepą pokrojoną w słupki.
Papryka faszerowana
1. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabniając je widelcem. Pod koniec smażenia przypraw, wymieszaj. Na osobnej patelni podsmaż drobno posiekane pieczarki. Ryż, mięso i pieczarki delikatnie wymieszaj.
2. Papryki umyj, odkrój czubki, usuń pestki. Wypełnij farszem i posyp z wierzchu startym na tarce serem żółtym i koperkiem. Wypełnione papryki przełóż do brytfanny. Na dno wylej około pół szklanki wody. Naczynie przykryj pokrywką, piecz 30 minut w temp. 180 st. C