Pyszne posiłki na cały tydzień
Zaplanuj menu i ciesz się codziennie smacznymi potrawami!

Roladki z cukinii
Składniki
- 3 duże cukinie
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- czerwona papryka
- zielona papryka
- suszone pomidory
- kilka liści sałaty
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Umyte cukinie pokrój na cienkie paski. Zasyp solą i odstaw, by lekko zmiękły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Plastry cukinii opłucz i ułóż na blasze. Przy pomocy pędzelka posmaruj je marynatą. Piecz 15 minut w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią. 2. Szpinak opłucz, oderwij łodyżki, smaż na oliwie z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem.

Brokuły pod beszamelem
Składniki
- brokuł
- kalafior
- 30 dag makaronu penne
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki startego parmezanu
- tymianek
- sól
Sposób przygotowania
1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw. 2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st. C.

Sałatka z jajkiem
Składniki
- 3 jajka
- kilka liści sałaty
- 2 pomidory
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- kilka łyżek czarnych oliwek
- 15 dag surowego łososia
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz, porwij, dodaj do jajek. Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na minutę. Włóż pod zimną wodę, natnij skórki i ściągnij je. Pokrój w ósemki i dodaj do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do całości razem z plasterkami ogórka i oliwkami. 2. Łososia skrop olejem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i piecz w folii aluminiowej około 15 minut w temp. 180 st. C. Pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj z oliwą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.

Składniki
- 2 kalafiory
- 1/3 szklanki oliwy
- wędzona papryka
- czosnek granulowany
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kmin
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag świeżego szpinaku
- 10 dag groszku
- pomidorki koktajlowe
- kawałek czerwonej kapusty
- zerwona papryka
- czerwona cebula
- 2 marchewki
- sól
- pieprz ziołowy
- natka
Sposób przygotowania
1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C. 2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną paprykę, czerwoną kapustę, marchewkę. Podduś. Kalafior wyłóż na półmisek, obłóż warzywami. Przypraw.

Zupa cebulowa
Składniki
- 30 dag pręgi wołowej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- por
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 4 cebule
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- 4 kromki bułki
- 10 dag ementalera
1. Wołowinę zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny. 2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion. 3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż bułkę, posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C.

Polędwica wieprzowa
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki oleju
- bazylia
- tymianek
- oregano
- pęczek natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- kilka ziemniaków
- 15 dag groszku
- łyżka fasoli Jaś
- łyżka mniejszej fasoli
- kawałek białej rzepy
- sól
- pieprz
1. Mięso natrzyj olejem, solą, pieprzem, posiekaną bazylią, tymiankiem, oregano i natką pietruszki. Odstaw na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż je z każdej strony. Przykryj pokrywką, duś 10 minut.
2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema fasolami, rzepą pokrojoną w słupki.

Papryka faszerowana
Składniki
- 4 duże papryki
- szklanka ryżu
- olej
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- słodka i ostra papryka w proszku
- przyprawa do gyrosa
- 20 dag pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
1. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabniając je widelcem. Pod koniec smażenia przypraw, wymieszaj. Na osobnej patelni podsmaż drobno posiekane pieczarki. Ryż, mięso i pieczarki delikatnie wymieszaj. 2. Papryki umyj, odkrój czubki, usuń pestki. Wypełnij farszem i posyp z wierzchu startym na tarce serem żółtym i koperkiem. Wypełnione papryki przełóż do brytfanny. Na dno wylej około pół szklanki wody. Naczynie przykryj pokrywką, piecz 30 minut w temp. 180 st. C