Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Zaplanuj menu i ciesz się codziennie smacznymi potrawami!

Roladki z cukinii

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • suszone pomidory
  • kilka liści sałaty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte cukinie pokrój na cienkie paski. Zasyp solą i odstaw, by lekko zmiękły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Plastry cukinii opłucz i ułóż na blasze. Przy pomocy pędzelka posmaruj je marynatą. Piecz 15 minut w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią. 

2. Szpinak opłucz, oderwij łodyżki, smaż na oliwie z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem.

Reklama

Brokuły pod beszamelem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • brokuł
  • kalafior
  • 30 dag makaronu penne
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • tymianek
  • sól

Sposób przygotowania

1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw. 

2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st. C. 

Sałatka z jajkiem

Składniki

  • 3 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 2 pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • kilka łyżek czarnych oliwek
  • 15 dag surowego łososia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz, porwij, dodaj do jajek. Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na minutę. Włóż pod zimną wodę, natnij skórki i ściągnij je. Pokrój w ósemki i dodaj do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do całości razem z plasterkami ogórka i oliwkami. 

2. Łososia skrop olejem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i piecz w folii aluminiowej około 15 minut w temp. 180 st. C. Pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj z oliwą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.  

Składniki

  • 2 kalafiory
  • 1/3 szklanki oliwy
  • wędzona papryka
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kmin
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 10 dag groszku
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek czerwonej kapusty
  • zerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • natka

Sposób przygotowania

1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C. 

2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną paprykę, czerwoną kapustę, marchewkę. Podduś. Kalafior wyłóż na półmisek, obłóż warzywami. Przypraw. 


Zupa cebulowa

Składniki

  • 30 dag pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • por
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 4 cebule
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki bułki
  • 10 dag ementalera

1. Wołowinę zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny. 

2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion. 

3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż bułkę, posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C. 

Polędwica wieprzowa

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oleju
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka ziemniaków
  • 15 dag groszku
  • łyżka fasoli Jaś
  • łyżka mniejszej fasoli
  • kawałek białej rzepy
  • sól
  • pieprz


1. Mięso natrzyj olejem, solą, pieprzem, posiekaną bazylią, tymiankiem, oregano i natką pietruszki. Odstaw na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż je z każdej strony. Przykryj pokrywką, duś 10 minut. 

2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema fasolami, rzepą pokrojoną w słupki. 

Papryka faszerowana

Składniki

  • 4 duże papryki
  • szklanka ryżu
  • olej
  • cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • przyprawa do gyrosa
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

1. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabniając je widelcem. Pod koniec smażenia przypraw, wymieszaj. Na osobnej patelni podsmaż drobno posiekane pieczarki. Ryż, mięso i pieczarki delikatnie wymieszaj. 

2. Papryki umyj, odkrój czubki, usuń pestki. Wypełnij farszem i posyp z wierzchu startym na tarce serem żółtym i koperkiem. Wypełnione papryki przełóż do brytfanny. Na dno wylej około pół szklanki wody. Naczynie przykryj pokrywką, piecz 30 minut w temp. 180 st. C 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy