Pyszne posiłki na cały tydzień

Zaplanuj menu i ciesz się codziennie smacznymi potrawami!

Roladki z cukinii

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • suszone pomidory
  • kilka liści sałaty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte cukinie pokrój na cienkie paski. Zasyp solą i odstaw, by lekko zmiękły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Plastry cukinii opłucz i ułóż na blasze. Przy pomocy pędzelka posmaruj je marynatą. Piecz 15 minut w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią. 

2. Szpinak opłucz, oderwij łodyżki, smaż na oliwie z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje