Pyszne posiłki obiadowe
Przygotujesz je bez trudu!
Nadziewane pieczarki i pomidory
Sposób przygotowania
1. Pieczarki umyj, odetnij trzonki, wydrąż środek kapeluszy, posiekaj. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Z dwóch pomidorów zdejmij skórkę. Obrane pomidory posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z pieczarkami i cebulą.
2. W pomidorach odetnij czubki i wydrąż środki. Na tarce zetrzyj ser żółty i dodaj do farszu razem z posiekaną mozzarellą. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku, rozmarynem i wymieszaj. Pomidory i pieczarki wypełnij farszem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Podawaj z natką pietruszki.
Torcik bakłażanowy
Sposób przygotowania
1. Bakłażan pokrój w plastry. Natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem i oregano. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 10 minut w temp. 200°C.
2. Pomidory pokrój w plastry, przypraw, przykryj plastrami mozzarelli i bakłażana. Ułóż trzy warstwy. Wierzch posyp parmezanem, natką pietruszki i skrop sosem balsamico.
Musaka
Sposób przygotowania
1. Zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż chwilę, wlej wino, przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Duś 20 minut. Bakłażan pokrój w cienkie plastry, podsmaż na suchej patelni.
2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, a następnie mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Brytfannę wyłóż warstwami ziemniaków, mięsa i bakłażana. Wierzch polej sosem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C.
Pizza pomidorowa
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj cukier, sól, oliwę, rozczyn świeżych drożdży z ciepłą wodą i cukrem. Wlej wodę i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Przecier pomidorowy przypraw, dodaj masło, cukier i zagotuj. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki i pieczarki pokrój w plastry. Cebulę poszatkuj. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa. Piecz 15 minut w temp. 220°C.
Makaron z orzechami
Sposób przygotowania
1. Liście bazylii umieść w blenderze lub moździerzu. Dodaj ząbek czosnku, oliwę, starty na tarce parmezan, sól i pieprz. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii i dodaj do całości. Rozdrobnij tak, by uzyskać gładki sos pesto.
2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Możesz go opłukać zimną wodą. Wymieszaj z pesto. 3 Orzechy wyłuskaj, lekko posiekaj i dodaj do makaronu. Całość posyp pokruszonym parmezanem oraz pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako sałatkę.