Pyszne posiłki obiadowe
Przygotujesz je bez trudu!

Nadziewane pieczarki i pomidory
Składniki
- 30 dag dużych pieczarek
- czerwona cebula
- 6 pomidorów
- 15 dag sera żółtego
- 15 dag sera mozzarella
- czosnek granulowany
- ostra papryka w proszku
- rozmaryn
- garść świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Pieczarki umyj, odetnij trzonki, wydrąż środek kapeluszy, posiekaj. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Z dwóch pomidorów zdejmij skórkę. Obrane pomidory posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z pieczarkami i cebulą. 2. W pomidorach odetnij czubki i wydrąż środki. Na tarce zetrzyj ser żółty i dodaj do farszu razem z posiekaną mozzarellą. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku, rozmarynem i wymieszaj. Pomidory i pieczarki wypełnij farszem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Podawaj z natką pietruszki.

Torcik bakłażanowy
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- 2 łyżki oliwy
- 4 pomidory
- 20 dag twardej mozzarelli
- 3 łyżki startego na tarce parmezanu
- garść natki pietruszki
- sos balsamico
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Bakłażan pokrój w plastry. Natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem i oregano. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 10 minut w temp. 200°C. 2. Pomidory pokrój w plastry, przypraw, przykryj plastrami mozzarelli i bakłażana. Ułóż trzy warstwy. Wierzch posyp parmezanem, natką pietruszki i skrop sosem balsamico.

Musaka
Składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 dag mięsa mielonego
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- 2 bakłażany
- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż chwilę, wlej wino, przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Duś 20 minut. Bakłażan pokrój w cienkie plastry, podsmaż na suchej patelni. 2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, a następnie mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Brytfannę wyłóż warstwami ziemniaków, mięsa i bakłażana. Wierzch polej sosem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C.

Pizza pomidorowa
Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 4 dag świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- sos, dodatki
- 25 ml przecieru pomidorowego
- świeże zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- 20 dag sera żółtego
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 15 dag pieczarek
- cebula
- bazylia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do mąki dodaj cukier, sól, oliwę, rozczyn świeżych drożdży z ciepłą wodą i cukrem. Wlej wodę i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Przecier pomidorowy przypraw, dodaj masło, cukier i zagotuj. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki i pieczarki pokrój w plastry. Cebulę poszatkuj. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa. Piecz 15 minut w temp. 220°C.

Makaron z orzechami
Składniki
- pesto
- 2 garście świeżych liści bazylii
- ząbek czosnku
- 70 ml oliwy
- łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
- orzeszki pinii
- makaron
- 50 dag makaronu penne
- 6 orzechów włoskich
- 10 dag parmezanu
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
1. Liście bazylii umieść w blenderze lub moździerzu. Dodaj ząbek czosnku, oliwę, starty na tarce parmezan, sól i pieprz. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii i dodaj do całości. Rozdrobnij tak, by uzyskać gładki sos pesto. 2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Możesz go opłukać zimną wodą. Wymieszaj z pesto. 3 Orzechy wyłuskaj, lekko posiekaj i dodaj do makaronu. Całość posyp pokruszonym parmezanem oraz pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako sałatkę.