Pyszne potrawy na cały tydzień
Latem smakują najlepiej!
Pierogi z bułką i malinami
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier waniliowy i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj. Ugnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij krążki. Maliny zasyp cukrem, wymieszaj i od razu układaj na krążkach. Zlep końce.
2. Pierogi gotuj w posłodzonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. W rondelku rozpuść masło i wymieszaj z bułką tartą. Polej pierogi i ozdób malinami.
Roladki nadziewane
Sposób przygotowania
1. Indyka umyj, osusz i przekrój. Rozłóż i zbij tłuczkiem, by powstał duży, płaski płat mięsa. Przypraw solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką w proszku. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Ryż ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
2. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, starty na tarce czosnek i imbir. Dodaj kurczaka, zrumień. Wsyp ryż. Wyłóż na indyku posmarowanym białym serkiem. Mięso zawiń ciasno i obwiąż nitką. Zrumień na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przełóż do brytfanny i piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 200 st. C.
Lazania
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj, cebulę i mięso smaż 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory, łyżeczkę masła, cukier, wlej przecier, przypraw, gotuj. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, usmaż.
2. W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Polej sosem beszamelowym i posyp startym serem i pokrojonymi, usmażonymi pieczarkami. Piecz 40 minut w temp. 200°C.
Pieczona cukinia
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki. Posól i odstaw na 30 minut. W miseczce wymieszaj oliwę i olej. Dodaj pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany, miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
2. Z cukinii odlej sok i rozłóż warzywa na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy silikonowego pędzelka nasmaruj cukinię marynatą. Posyp ziołami prowansalskimi i posiekaną drobno pietruszką. Piecz w temp. 180°C 30 minut. Pod koniec pieczenia włącz funkcję grilla. Podawaj z jogurtem wymieszanym z solą i czosnkiem.
Ryba na papryce
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną rybę przypraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, odstaw. Papryki przekrój, wydrąż gniazda nasienne, pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień posiekaną cebulę, dodaj paprykę i smaż, aż się zrumieni. Podlej wodą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek.
2. Przykryj i duś do miękkości. Jajka rozbełtaj widelcem. Mąkę wymieszaj ze słodką, ostrą i wędzoną papryką w proszku. Rybę obtocz w jajku i w mące z przyprawami. Smaż. Podawaj z duszoną papryką i gotowanymi ziemniakami. Posyp posiekaną natką pietruszki.