Pyszne potrawy na cały tydzień
Latem smakują najlepiej!

Pierogi z bułką i malinami
Składniki
- ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- łyżka masła
- szklanka gorącej wody
- farsz
- 50 dag malin
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier waniliowy i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj. Ugnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij krążki. Maliny zasyp cukrem, wymieszaj i od razu układaj na krążkach. Zlep końce. 2. Pierogi gotuj w posłodzonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. W rondelku rozpuść masło i wymieszaj z bułką tartą. Polej pierogi i ozdób malinami.

Roladki nadziewane
Składniki
- 80 dag piersi indyka
- sól
- czosnek granulowany
- słodka papryka w proszku
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego na tarce imbiru
- 5 łyżek białego serka
- olej
Sposób przygotowania
1. Indyka umyj, osusz i przekrój. Rozłóż i zbij tłuczkiem, by powstał duży, płaski płat mięsa. Przypraw solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką w proszku. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Ryż ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, starty na tarce czosnek i imbir. Dodaj kurczaka, zrumień. Wsyp ryż. Wyłóż na indyku posmarowanym białym serkiem. Mięso zawiń ciasno i obwiąż nitką. Zrumień na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przełóż do brytfanny i piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 200 st. C.

Lazania
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- sól
- olej
- cebula
- 40 dag mięsa mielonego
- 70 dag pomidorów krojonych z puszki lub świeżych
- 30 dag przecieru pomidorowego
- pieprz
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- szczypta cynamonu
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki masła
- łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- 20 dag makaronu do lazanii
- 10 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj, cebulę i mięso smaż 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory, łyżeczkę masła, cukier, wlej przecier, przypraw, gotuj. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, usmaż. 2. W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Polej sosem beszamelowym i posyp startym serem i pokrojonymi, usmażonymi pieczarkami. Piecz 40 minut w temp. 200°C.

Pieczona cukinia
Składniki
- 3 cukinie
- sól
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- łyżka posiekanej pietruszki
- szklanka jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki. Posól i odstaw na 30 minut. W miseczce wymieszaj oliwę i olej. Dodaj pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany, miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 2. Z cukinii odlej sok i rozłóż warzywa na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy silikonowego pędzelka nasmaruj cukinię marynatą. Posyp ziołami prowansalskimi i posiekaną drobno pietruszką. Piecz w temp. 180°C 30 minut. Pod koniec pieczenia włącz funkcję grilla. Podawaj z jogurtem wymieszanym z solą i czosnkiem.

Ryba na papryce
Składniki
- 70 dag mintaja lub dorsza
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- zielona czerwona i żółta papryka
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- 2 jajka
- szklanka mąki
- słodka, ostra i wędzona
- papryka w proszku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną rybę przypraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, odstaw. Papryki przekrój, wydrąż gniazda nasienne, pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień posiekaną cebulę, dodaj paprykę i smaż, aż się zrumieni. Podlej wodą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. 2. Przykryj i duś do miękkości. Jajka rozbełtaj widelcem. Mąkę wymieszaj ze słodką, ostrą i wędzoną papryką w proszku. Rybę obtocz w jajku i w mące z przyprawami. Smaż. Podawaj z duszoną papryką i gotowanymi ziemniakami. Posyp posiekaną natką pietruszki.