Pyszne wege przepisy, które nie zajmą ci wiele czasu!
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie. Coraz więcej badań pokazuje bowiem, że dieta roślinna jest zdrowsza, a poprawnie skomponowana, wcale nie naraża nas na niedobory ważnych dla organizmu składników.
Buraczane kotlety
Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.
Sposób przygotowania
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu.
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na patelni. Ciecierzycę i pomidory łączymy w garnku. Powoli podgrzewając potrawę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Potrawę możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem kaszy lub z pieczywem.
Spaghetti (prawie) po bolońsku
Sposób przygotowania
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do pomidorów dodajemy ciecierzycę, słonecznik oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Blendujemy wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy sosem i zdobimy bazylią.