Reklama

Reklama

Pyszne wege przepisy, które nie zajmą ci wiele czasu!

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie. Coraz więcej badań pokazuje bowiem, że dieta roślinna jest zdrowsza, a poprawnie skomponowana, wcale nie naraża nas na niedobory ważnych dla organizmu składników.

Buraczane kotlety

Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.

Składniki

  • Ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli np. marki Sandra
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Odrobina cynamonu
  • Odrobina chili
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu

Sposób przygotowania

Reklama

Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje