Reklama

Reklama

Pyszności na obiad

Podpowiadamy, co ugotować na obiad dla całej rodziny, gdy brak ci pomysłów. Z pewnością wszystkich będzie smakowało!

Udziec w aromatycznym płaszczyku

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duży udziec z indyka (z kością i skórą)
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 3 gałązki oregano
  • 3 gałązki majeranku
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 12 ziemniaków jednakowej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Nieobrane ząbki czosnku połóż  na suchej rozgrzanej patelni i zacznij prażyć. Nie martw się, jeśli skórka zacznie robić się czarna - o to właśnie chodzi! Gdy ząbki będą już prawie całe czarne lub brązowe, odstaw czosnek do wystygnięcia. Następnie palcami delikatnie wyciśnij czosnek  ze skórki do miseczki. 

2. Udziec opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Poluzuj  też skórkę, ale nie pozbywaj się jej.  Wszystkie zioła opłucz i posiekaj.  1 łyżkę odłóż, a resztę połącz z musztardą. W miseczce dokładnie wymieszaj miękkie masło z przygotowanym wcześniej czosnkiem, musztardą z ziołami oraz solą  i pieprzem do smaku. 

3. Przygotowaną masą posmaruj udo, nałóż ją także pod skórkę. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym (skórką do góry) i zalej bulionem. Piecz 70 minut, aż skórka się zarumieni i stanie się chrupiąca.  W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz,  osusz i pokrój na ćwiartki. Smaż  20 minut na oleju. Oprósz solą, podaj z udźcem. Posyp odłożonymi ziołami. 

Reklama

Panierowane udka ze skórką cytrynową

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 5 dag twardego żółtego sera typu parmezan
  • po 3 łyżki orzechów włoskich i laskowych
  • 1 bułka grahamka (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 1 cytryna q4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • mielony pieprz
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka

Sposób przygotowania

1. Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do miski.  Wlej olej, wsyp tymianek, po 1/2  łyżeczki soli i pieprzu, a także po  dużej szczypcie mielonej ostrej  i słodkiej papryki. Wszystko dobrze wymieszaj, by olej i przyprawy  dokładnie otoczyły mięso. Miskę przykryj folią spożywczą, schowaj  do lodówki na ok. 30 minut. 

2. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Bułkę pokrusz,  razem z orzechami włóż do blendera  i krótko zmiksuj. Cytrynę sparz, wytrzyj i zetrzyj skórkę na tarce o małych otworkach (tylko żółtą część,  bo biała błonka jest gorzka i może  zepsuć smak potrawy).   

3. Udka wyjmij z marynaty i delikatnie wytrzyj je ręcznikiem papierowym. Do głębokiego talerza wsyp starty ser, pokruszoną bułkę  z orzechami oraz skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszaj.    

4. Udka panieruj kolejno w mieszance i układaj na blaszce  z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 180 st. Podawaj np. z zimnymi dipami.

Filety z kaczki zapieczone z grzybami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 filety z kaczki
  • 40 dag mrożonych grzybów, najlepiej prawdziwków albo podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 jagód jałowca
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz mielony
  • grubo tłuczony czerwony pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby rozmroź, opłucz i osusz. Mniejsze kawałki pozostaw  w całości, większe pokrój. Cebule obierz, grubo posiekaj. Gałązki rozmarynu także opłucz, osusz, potnij je na mniejsze kawałki albo poodrywaj igiełki od gałązek.  

2. Filety opłucz, osusz. Skórkę możesz ponacinać w kratkę, ale tak, by nie uszkodzić mięsa. Oprósz i natrzyj solą oraz pieprzem.    

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Przyprawione filety z kaczki ułóż na zimnej patelni, skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 8 minut, by tłuszcz ze skórki mógł się wytopić. Następnie przewróć  filety na drugą stronę i smaż jeszcze  3 minuty. Przełóż na talerz.  

4. Na tłuszcz ze smażenia kaczki wrzuć cebulę, smaż 1 minutę. Dodaj grzyby, jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe. Oprósz solą i pieprzem. Mieszając od czas do czasu, smaż 5 minut. Wlej wino, dodaj rozmaryn. Smaż 2 minuty. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na tym filety. Piecz 10 minut. Posyp czerwonym pieprzem. 


Tuszka nadziewana kaszą i bakaliami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka (ok. 1,5 kg)
  • 2 jabłka
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 10 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 suszone figi
  • po 1/2 szkl. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 1 szkl. bulionu
  • po 3 łyżki masła i miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona słodka i ostra papryka
  • cynamon

Sposób przygotowania

1. Tuszkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj  na zewnątrz i w środku solą,  pieprzem oraz ostrą i slodką papryką. Schowaj do lodówki.              

2. Jabłka umyj, wytrzyj, potnij  na ćwiartki i usuń gniazda  nasienne. Ćwiartki pokrój w dość małą kostkę. Dodaj do kaszy. Suszone morele, figi i śliwki potnij w paski,  połącz z żurawiną i rodzynkami. Przypraw cynamonem. Połowę bakaliowej mieszanki odłóż, resztę dodaj do kaszy, wymieszaj i ew. dopraw do smaku solą i pieprzem. 

3. Tuszkę nadziej farszem. Otwór zepnij wykałaczkami. Mięso ułóż w brytfannie, podlej bulionem, obłóż rozmarynem pociętym na kawałki. Przykryj naczynie folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).          

4. Piecz 20 minut w 200 st. Zmniejsz temperaturę do  180 st. i piecz 1,5 godz. Co 15 minut  polewaj tuszkę wytapiającym się sosem. Masło stop, połącz z miodem. 1/2 mieszanki wlej do odłożonych bakalii, wymieszaj. Mięso odkryj. Obok rozłóż bakalie. Skórkę posmaruj resztą masła. Piecz 10 minut.

Imbirowe pałki w sezamie

Składniki

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • kawałek (5 cm) imbiru
  • sól
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 2 papryczki chili
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu, np. gryczanego lub spadziowego
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki ziarenek sezamu

Sposób przygotowania

1. Imbir obierz cieniutko i zetrzyj  na tarce o drobnych otworkach, wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli.  Papryczki chili opłucz, przekrój, oczyść z pesteczek i drobno posiekaj (najlepiej rób to w jednorazowych rękawiczkach, bo na dłoniach mogą pozostać drażniące skórę  i oczy olejki eteryczne).     

2. Pałki opłucz pod zimną bieżącą wodą, dokładnie osusz  papierowym ręcznikiem. Każdą  dobrze natrzyj imbirem wymieszanym z solą. Przygotuj marynatę: keczup połącz z posiekanymi papryczkami chili, olejem, sosem sojowym, miodem oraz pieprzem. Całość  dokładnie wymieszaj.    

3. Pałki włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Naczynie przykryj folią, wstaw na godzinę do lodówki. 

4. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zamarynowane mięso oczyść ręcznikiem papierowym. Posyp  z każdej strony sezamem i ułóż  na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz  na rumiano, około 50 minut.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje