Pyszności na obiad

Udziec
Udziec123RF/PICSEL

Udziec w aromatycznym płaszczyku

Składniki

  • 1 duży udziec z indyka (z kością i skórą)
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 3 gałązki oregano
  • 3 gałązki majeranku
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 12 ziemniaków jednakowej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Udka w panierce
Udka w panierce123RF/PICSEL

Panierowane udka ze skórką cytrynową

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 5 dag twardego żółtego sera typu parmezan
  • po 3 łyżki orzechów włoskich i laskowych
  • 1 bułka grahamka (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 1 cytryna q4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • mielony pieprz
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
4 porcji

Sposób przygotowania

Kaczka z grzybami
Kaczka z grzybami123RF/PICSEL

Filety z kaczki zapieczone z grzybami

Składniki

  • 4 filety z kaczki
  • 40 dag mrożonych grzybów, najlepiej prawdziwków albo podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 jagód jałowca
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz mielony
  • grubo tłuczony czerwony pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Tuszka nadziewana
Tuszka nadziewana123RF/PICSEL

Tuszka nadziewana kaszą i bakaliami

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka (ok. 1,5 kg)
  • 2 jabłka
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 10 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 suszone figi
  • po 1/2 szkl. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 1 szkl. bulionu
  • po 3 łyżki masła i miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona słodka i ostra papryka
  • cynamon
4 porcji

Sposób przygotowania

Nóżki w sezamie
Nóżki w sezamie123RF/PICSEL

Imbirowe pałki w sezamie

Składniki

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • kawałek (5 cm) imbiru
  • sól
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 2 papryczki chili
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu, np. gryczanego lub spadziowego
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki ziarenek sezamu

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?