Pyszny i błyskawiczny deser? Nic lepszego niż piszinger nie wymyślisz

Aktualizacja

Zrób go na deser. Jest wyjątkowo smaczny!

Smakuje wyśmienicie
Smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

Piszinger - składniki:

  • opakowanie bezglutenowych wafli
  • 1  czekolada gorzka,
  • 1 biała czekolada
  • 30 dkg siekanych migdałów
  • cukier waniliowy
  • puszka mleka skondensowanego
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżka żelatyn
  • wafle bezglutenowe.

Jak przygotować piszingera?

  1. Żurawinę namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. 
  2. Osuszyć na sitku, drobno pokroić. 
  3. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym. 
  4. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do spęcznienia. 
  5. Następnie naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i rozpuścić, stale mieszając. 
  6. Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. 
  7. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej.  
  8. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko. 
  9. Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. 
  10. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. 
  11. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości. 
Ekspresowa rolada z wafli bez pieczeniaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas