Pyszny i błyskawiczny deser? Nic lepszego niż piszinger nie wymyślisz
Aktualizacja
Zrób go na deser. Jest wyjątkowo smaczny!
Piszinger - składniki:
- opakowanie bezglutenowych wafli
- 1 czekolada gorzka,
- 1 biała czekolada
- 30 dkg siekanych migdałów
- cukier waniliowy
- puszka mleka skondensowanego
- kilka łyżek mleka
- 1 łyżka żelatyn
- wafle bezglutenowe.
Jak przygotować piszingera?
- Żurawinę namoczyć w letniej wodzie na 10 minut.
- Osuszyć na sitku, drobno pokroić.
- Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym.
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do spęcznienia.
- Następnie naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i rozpuścić, stale mieszając.
- Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny.
- Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej.
- Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko.
- Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem.
- Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli.
- Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.