Pyszny i łatwy tort śmietankowo - owocowy

Nadesłane przez: Gastrosfera

article cover
INTERIA.PL

• pół litra śmietanki 36%

• 4 łyżki cukru

• sezonowe owoce

• jasne spody tortowe Dan Cake

Wykonanie:

Śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Niewielką jej część, podobnie jak część owoców, odłożyć do udekorowania tortu, natomiast do reszty dodać sezonowe owoce (truskawki, jagody). Tak przygotowaną masą przełożyć jasne spody tortowe Dan Cake. Tort udekorować na wierzchu odłożoną wcześniej masą i owocami.

By tort był jeszcze bardziej aromatyczny, warto przed wyłożeniem masy tortowej nasączyć ciasto ponczem.

Poncz:

• pół szklanki herbaty Earl Grey np. Lipton lub Posti • 3 łyżeczki cukru • 50 ml alkoholu (najlepiej krupnik) • sok z połowy pomarańczy • sok z połowy cytryny

Herbatę posłodzić, a następnie dodać do niej alkohol oraz soki. Całość wymieszać i wylewać łyżeczką na spody tortowe – tak, by stały się lekko wilgotne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas