Pyszny miodownik
Słodki miodownik jest jednym z najlepszych ciast. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- kostka masła,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki cukru.
Składniki
- 1. szklanka mleka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 kostki margaryny.
- Masa 2. 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy.
- Do dekoracji: 1 polewa czekoladowa i dowolna galanteria cukiernicza do dekoracji
Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180ºC. Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, gotujemy, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania. Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-tradycyjne-miodowniki,nId,1061292#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox