Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Pożywne i bardzo smaczne dania.

Brokułowo-kalafiorowa z grzankami
Składniki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki masła
- 4 szkl. bulionu warzywnego
- 8 kromek bagietki
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 4 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
- trochę oliwy
Szalotki oraz 1 ząbek czosnku obierz, pokrój w kosteczkę. Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki, opłucz. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i szalotki. Mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż brokuł oraz kalafior. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i gałki muszkatołowej. Całość ponownie zagotuj. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą. Natrzyj tym kromki bagietki. Zrumień je z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Grzanki zdejmij z patelni. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż po 2 grzanki i posyp je pestkami dyni. Wierzch skrop oliwą.

Wieżyczki z buraczków
Składniki
- 4 buraczki czerwone
- 25 dag koziego serka pleśniowego
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- rozmaryn i oregano
Sposób przygotowania
Buraczki dobrze wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 1 godziny. Miękkie buraczki wyjmij, odwiń z folii, odłóż do przestudzenia. Przestudzone buraczki oraz kozi serek pokrój w grubsze plasterki. Ułóż z nich 4 wieżyczki. Ustaw je w naczyniu. Miód utrzyj z sokiem z cytryny albo octem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością tymianku i oregano. Wsyp też 2-3 szczypty suszonego rozmarynu. Na koniec wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Polej tym wieżyczki z buraczków i serka. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Wieżyczki zapiekaj ok. 5 minut, aż serek zacznie się topić. Posyp słonecznikiem.

Schab w cykorii
Składniki
- 60 dag schabu (bez kości)
- 2 kolby cykorii
- 2 duże plasterki szynki albo 4 plastry wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- suszone płatki chili
- zioła prowansalskie
- trochę oleju do skropienia
Sposób przygotowania
Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 prostokątne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na połówki. Kolby cykorii oczyść, podziel na pojedyncze liście, umyj je i dobrze osusz. Każdy kawałek mięsa obłóż 2-3 liśćmi cykorii. Owiń paskami szynki albo plasterkami boczku. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe liście cykorii włóż między pakieciki ze schabem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z piure ziemniaczanym albo kawałkiem bagietki.

Sernik z całymi gruszkami
Składniki
- 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2 i 1/2 szkl. cukru
- 3 cukry waniliowe
- 2 łyżki kakao
- 1 proszek do pieczenia
- 4 jajka
- 2 kostki masła
- 1 kg gruszek
- 2 łyżki bułki tartej
- 70 dag mielonego twarogu
- 1 budyń waniliowy
Mąkę połącz z 1 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, kakao, proszkiem, 1 jajkiem i 1 kostką masła. Zagnieć na ciasto. Schładzaj przez 1 godzinę. Gruszki obierz, zetnij po cienkim plasterku od spodu. Zagotuj 3 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Włóż gruszki, gotuj je 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Do ucieranej masy kolejno wbij pozostałe jajka. Domieszaj twaróg oraz proszek budyniowy. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę (18 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep plackiem. Ponakłuwaj go i posyp bułką tartą. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz ok. 90 minut, ew. udekoruj.