Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Pożywne i bardzo smaczne dania.

Brokułowo-kalafiorowa z grzankami

Składniki

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 8 kromek bagietki
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa
  • trochę oliwy


Szalotki oraz 1 ząbek czosnku obierz, pokrój w kosteczkę. Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki, opłucz. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i szalotki. Mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż brokuł oraz kalafior. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i gałki muszkatołowej. Całość ponownie zagotuj. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą. Natrzyj tym kromki bagietki. Zrumień je z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Grzanki zdejmij z patelni. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż po 2 grzanki i posyp je pestkami dyni. Wierzch skrop oliwą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje