Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Pożywne i bardzo smaczne dania.

Brokułowo-kalafiorowa z grzankami

Składniki

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 8 kromek bagietki
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa
  • trochę oliwy


Szalotki oraz 1 ząbek czosnku obierz, pokrój w kosteczkę. Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki, opłucz. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i szalotki. Mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż brokuł oraz kalafior. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i gałki muszkatołowej. Całość ponownie zagotuj. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą. Natrzyj tym kromki bagietki. Zrumień je z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Grzanki zdejmij z patelni. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż po 2 grzanki i posyp je pestkami dyni. Wierzch skrop oliwą.

Wieżyczki z buraczków

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 buraczki czerwone
  • 25 dag koziego serka pleśniowego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • rozmaryn i oregano

Sposób przygotowania

Buraczki dobrze wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 1 godziny. Miękkie buraczki wyjmij, odwiń z folii, odłóż do przestudzenia. Przestudzone buraczki oraz kozi serek pokrój w grubsze plasterki. Ułóż z nich 4 wieżyczki. Ustaw je w naczyniu. Miód utrzyj z sokiem z cytryny albo octem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością tymianku i oregano. Wsyp też 2-3 szczypty suszonego rozmarynu. Na koniec wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Polej tym wieżyczki z buraczków i serka. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Wieżyczki zapiekaj ok. 5 minut, aż serek zacznie się topić. Posyp słonecznikiem. 

Reklama

Schab w cykorii

Składniki dla: 4 procji

Składniki

  • 60 dag schabu (bez kości)
  • 2 kolby cykorii
  • 2 duże plasterki szynki albo 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki chili
  • zioła prowansalskie
  • trochę oleju do skropienia

Sposób przygotowania

Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 prostokątne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na połówki. Kolby cykorii oczyść, podziel na pojedyncze liście, umyj je i dobrze osusz. Każdy kawałek mięsa obłóż 2-3 liśćmi cykorii. Owiń paskami szynki albo plasterkami boczku. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe liście cykorii włóż między pakieciki ze schabem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z piure ziemniaczanym albo kawałkiem bagietki.

Sernik z całymi gruszkami

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 łyżki kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 kostki masła
  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 70 dag mielonego twarogu
  • 1 budyń waniliowy

Mąkę połącz z 1 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, kakao, proszkiem, 1 jajkiem i 1 kostką masła. Zagnieć na ciasto. Schładzaj przez 1 godzinę. Gruszki obierz, zetnij po cienkim plasterku od spodu. Zagotuj 3 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Włóż gruszki, gotuj je 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Do ucieranej masy kolejno wbij pozostałe jajka. Domieszaj twaróg oraz proszek budyniowy. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę (18 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep plackiem. Ponakłuwaj go i posyp bułką tartą. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz ok. 90 minut, ew. udekoruj.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje