Pyszny obiad na każdy dzień tygodnia
Sycące, pożywne i smaczne!

Kurczak z oliwkami
Składniki
- 70 dag podudzi kurczaka
- sól
- pieprz
- oliwa
- łyżka soku z cytryny
- 6 dużych pomidorów
- olej
- łyżka masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- słodka i ostra papryka w proszku
- oregano
- garść świeżego rozmarynu
- pomidorki koktajlowe
- żółta papryka
Sposób przygotowania
1. Podudzia umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zrumień kurczaka z każdej strony. Przełóż do brytfanny. Na tę samą patelnię połóż masło, podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. 2. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku i szczyptę oregano. Duś pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Kurczaka wysmaruj sosem i posyp świeżym rozmarynem. Obłóż pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i papryką. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- sól
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
- cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag szpinaku
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 12 dag mozzarelli
- 2 łyżki parmezanu
- 1/3 czerwonej papryki
- bazylia
Naleśniki ze szpinakiem
1. Zmiksuj mąkę, sól, jajka, wodę, mleko, roztopione masło. Cebulę posiekaj, zrumień. Dodaj czosnek i szpinak. Przypraw, duś. Dodaj śmietanę. 2. Usmaż naleśniki. Nakładaj szpinak, mozzarellę i paprykę. Zawiń, pokrój, posyp parmezanem i listkami bazylii.

Pulpety tyrolskie
Składniki
- 25 dag boczku wędzonego
- 15 dag kiełbasy
- olej
- 2 cebule
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 szklanki suchej bułki
- pokrojonej w kostkę • sól
- pieprz
- łyżka mąki
- 20 dag słoniny
- 3 garści roszponki
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj posiekane drobno cebule, smaż.Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj bułkę i pozostaw na 10 minut. Dołóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem i kiełbasą. Przypraw solą i pieprzem. Oprósz mąką i uformuj pulpety. Gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. 2. Słoninę pokrój, zrumień. Roszponkę wymieszaj z pomidorkami, solą, pieprzem i oliwą. Pulpety podawaj ze skwarkami, szczypiorkiem i sałatką.

Schab słodko-kwaśny
Składniki
- 60 dag schabu
- słodka papryka w proszku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 łyżki cukru
- olej
- miękkie awokado
- melon
- zielona sałata
- 3 cebule dymki
- oliwa
- łyżka soku z cytryny
- grubo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój na cienkie plastry, lekko zbij. Natrzyj solą i słodką papryką. Wymieszaj koncentrat, sos sojowy, sos słodko-kwaśny, ocet ryżowy, starty czosnek, papryczkę chilli i cukier. Zalewą dokładnie posmaruj mięso, odstaw na godzinę. 2. Kotlety smaż na patelni grillowej. Polej resztą marynaty, jeszcze chwilkę smaż. Awokado i melon pokrój, dodaj posiekaną cebulę dymkę, opłukaną i porwaną sałatę. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw. Podawaj do mięsa.

Pomidory zapiekane z jajkiem
Składniki
- 2 czerwone papryki
- oliwa
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj, osusz i przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz 45 minut, aż skórka miejscami zrobi się czarna. Przykryj i odstaw do wystygnięcia. 2. Obierz ze skórki i pokrój w paski. Ułóż w brytfannie, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Obłóż plasterkami czosnku. 3. Pomidory sparz, po chwili polej zimną wodą, zdejmij skórkę, pokrój w ćwiartki. Ułóż na paprykach. Wstaw do piekarnika i podpiecz 15 minut w temp. 180°C. Wbij jajka. Piecz, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekanka z łososiem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- sól
- łyżka masła
- mały pojemnik śmietany
- 2 łyżki koperku
- 40 dag łososia
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- pęczek zielonych szparagów
- jajko
- 8 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj, utłucz z masłem, łyżką śmietany i koperkiem. Łososia przypraw, skrop sokiem z cytryny. 2. Ułóż go w brytfannie wraz z groszkiem i szparagami. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem i startym serem. Przykryj purée ziemniaczanym, wyłożonym przez rękaw cukierniczy. Piecz 45 minut w temp. 180°C.