Reklama

Reklama

Pyszny obiad z twarogiem i owocami

Proste, szybkie i smaczne dania!

Morelowy duet z ryżem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 70 dag twarogu sernikowego
  • 20 dag twardych moreli
  • 30 dag białego ryżu
  • 5 jajek
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru lub 1/3 szkl. jasnego płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 goździk
  • 1 laska wanilii
  • ew. 1 kawałek kory cynamonu
  • szczypta drobnej soli
  • ciasteczka do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym, goździkiem, rozkrojoną laską wanilii i solą. Podgrzej 10 minut. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. W drugim garnku rozpuść 2 łyżki masła i wymieszaj z ryżem. 

2. Mleko odcedź i zalej nim ryż. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, by ryż wchłonął cały płyn. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie umyj i wypestkuj morele. Pokrój je na małe kawałeczki. 

3. Utrzyj 4 jajka z drobnym cukrem. Ryż krótko zmiksuj z serem i z proszkiem budyniowym. Wymieszaj z masą jajeczną. Piekarnik nagrzej do 170 st. Naczynie do zapiekania wysmaruj 2 łyżkami masła i ew. wysyp bułką tartą. 

4. Masę serowo-ryżową połącz z morelami. Przełóż do przygotowanego naczynia. Wyrównaj wierzch i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 50 minut. Posyp pokruszonymi ciasteczkami, np. migdałowymi i oprósz pudrem.

Reklama

Czekoladowe ruloniki

Składniki - naleśniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej

Składniki - nadzienie

  • 40 dag malin
  • 50 dag serka twarogowego naturalnego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

1. Ruloniki: rozpuść powolutku (najlepiej w kąpieli wodnej) masło z połamaną czekoladą. Odstaw do przestygnięcia. Mleko zmiksuj z wodą i z jajkami. Miksując, powoli dosypuj mąkę z solą i cukier, aż do uzyskania lejącej się, ale lekko gęstej konsystencji. Na końcu wmiksuj czekoladę. Odstaw na 30 minut. Ponownie zmiksuj i ew. dolej wodę gazowaną. 

2. Zrób nadzienie: maliny umyj i delikatnie osusz. Odłóż kilka do dekoracji. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i z esencją. Wymieszaj z owocami - jeśli jest za gęsty, dolej 2-3 łyżki śmietany 12%. Zamiast esencji możesz dodać do twarogu ziarenka prawdziwej wanilii, wyskrobane z 1/2 laski. 

3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cienko olejem (np. za pomocą pędzelka). Nie potrzebujesz dużo tłuszczu, bo ciasto ma już w sobie masło. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki. 

4. Ciepłe naleśniki smaruj od razu serkiem i zwijaj. Udekoruj malinami i podawaj. Naleśniki są znakomite na ciepło, jak i na zimno. 


Rumiane kluseczki

Składniki

  • 25 dag chudego twarogu śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka esencji śmietankowej
  • szczypta drobnej soli

Składniki - dodatkowo

  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/3 szkl. soku jabłkowego
  • 1/5 cytryny
  • olej kokosowy lub masło klarowane
  • mak do posypania

1. Podgrzej sok jabłkowy i zalej nim żurawinę. Jabłko umyj i cieniutko obierz. Pokrój na małe kawałeczki i od razu skrop sokiem z cytryny. Jabłko dodaj do żurawiny i chwilę podgrzej - tylko tyle, by jabłko odrobinę zmiękło. Jeśli sos jest za kwaśny, posłodź go łyżką miodu lub słodzikiem ze stewii. Sos odstaw. 

2. Kluseczki: twaróg utrzyj z roztrzepanym jajkiem, mąką i kaszą manną. Ucieraj parę minut, by masa zrobiła się gładka. Wymieszaj z esencją śmietankową. Odstaw na 20 minut (przykryj ściereczką, by ciasto nie obeschło). 

3. Zagotuj ponad litr osolonej wody. Z ciasta uformuj 2-3 wałeczki, podsypując je mąką. Pokrój ukośnie na kluseczki. Wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj po 3 minuty, a gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez niecałą minutę. Odcedź i wyłóż na talerz. 

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła. Partiami obsmaż na tłuszczu kluski. Podawaj je z sosem (podgrzanym lub na zimno). Posyp makiem i ew. udekoruj miętą.  


Składniki

  • 4 łyżki serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej

Składniki - nadzienia

  • 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szkl. drobnych owoców
  • 2 gruszki
  • 20 dag kremu czekoladowego

Sposób przygotowania

1. Naleśniki: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Serek zmiksuj z sokiem i mlekiem (połowę mleka możesz zastąpić wodą mocno gazowaną). Do płynów dodaj żółtka i miksuj, dosypując mąkę wymieszaną z proszkiem. Odstaw na 30 minut. 

2. Ze schłodzonych białek ubij sztywną pianę, najlepiej bezpośrednio przed smażeniem naleśników. Ciasto wymieszaj z pianą - musi mieć ono konsystencję gęstej, ale lejącej się śmietany. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cieniutką warstwą oleju rzepakowego (np. za pomocą rozkrojonego, opłukanego ziemniaka). Usmaż rumiane naleśniki. 

3. Nadzienia: serek wymieszaj delikatnie z umytymi i osuszonymi drobnymi owocami. Obierz gruszkę (dobrze, by była mocno dojrzała) i pokrój ją na małe kawałki. Wymieszaj z kremem czekoladowym. 41/2 naleśników posmaruj czekoladowym nadzieniem, zwiń w rulony i trzymaj w ciepłym piekarniku. Resztę naleśników nadziej serkiem. Ew. oprósz cukrem pudrem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy