Pyszny obiad z twarogiem i owocami

Proste, szybkie i smaczne dania!

Morelowy duet z ryżem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 70 dag twarogu sernikowego
  • 20 dag twardych moreli
  • 30 dag białego ryżu
  • 5 jajek
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru lub 1/3 szkl. jasnego płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 goździk
  • 1 laska wanilii
  • ew. 1 kawałek kory cynamonu
  • szczypta drobnej soli
  • ciasteczka do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym, goździkiem, rozkrojoną laską wanilii i solą. Podgrzej 10 minut. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. W drugim garnku rozpuść 2 łyżki masła i wymieszaj z ryżem. 

2. Mleko odcedź i zalej nim ryż. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, by ryż wchłonął cały płyn. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie umyj i wypestkuj morele. Pokrój je na małe kawałeczki. 

3. Utrzyj 4 jajka z drobnym cukrem. Ryż krótko zmiksuj z serem i z proszkiem budyniowym. Wymieszaj z masą jajeczną. Piekarnik nagrzej do 170 st. Naczynie do zapiekania wysmaruj 2 łyżkami masła i ew. wysyp bułką tartą. 

4. Masę serowo-ryżową połącz z morelami. Przełóż do przygotowanego naczynia. Wyrównaj wierzch i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 50 minut. Posyp pokruszonymi ciasteczkami, np. migdałowymi i oprósz pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje