Pyszny obiad z twarogiem i owocami
Proste, szybkie i smaczne dania!
Morelowy duet z ryżem
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym, goździkiem, rozkrojoną laską wanilii i solą. Podgrzej 10 minut. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. W drugim garnku rozpuść 2 łyżki masła i wymieszaj z ryżem.
2. Mleko odcedź i zalej nim ryż. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, by ryż wchłonął cały płyn. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie umyj i wypestkuj morele. Pokrój je na małe kawałeczki.
3. Utrzyj 4 jajka z drobnym cukrem. Ryż krótko zmiksuj z serem i z proszkiem budyniowym. Wymieszaj z masą jajeczną. Piekarnik nagrzej do 170 st. Naczynie do zapiekania wysmaruj 2 łyżkami masła i ew. wysyp bułką tartą.
4. Masę serowo-ryżową połącz z morelami. Przełóż do przygotowanego naczynia. Wyrównaj wierzch i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 50 minut. Posyp pokruszonymi ciasteczkami, np. migdałowymi i oprósz pudrem.
Czekoladowe ruloniki
1. Ruloniki: rozpuść powolutku (najlepiej w kąpieli wodnej) masło z połamaną czekoladą. Odstaw do przestygnięcia. Mleko zmiksuj z wodą i z jajkami. Miksując, powoli dosypuj mąkę z solą i cukier, aż do uzyskania lejącej się, ale lekko gęstej konsystencji. Na końcu wmiksuj czekoladę. Odstaw na 30 minut. Ponownie zmiksuj i ew. dolej wodę gazowaną.
2. Zrób nadzienie: maliny umyj i delikatnie osusz. Odłóż kilka do dekoracji. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i z esencją. Wymieszaj z owocami - jeśli jest za gęsty, dolej 2-3 łyżki śmietany 12%. Zamiast esencji możesz dodać do twarogu ziarenka prawdziwej wanilii, wyskrobane z 1/2 laski.
3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cienko olejem (np. za pomocą pędzelka). Nie potrzebujesz dużo tłuszczu, bo ciasto ma już w sobie masło. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki.
4. Ciepłe naleśniki smaruj od razu serkiem i zwijaj. Udekoruj malinami i podawaj. Naleśniki są znakomite na ciepło, jak i na zimno.
Rumiane kluseczki
1. Podgrzej sok jabłkowy i zalej nim żurawinę. Jabłko umyj i cieniutko obierz. Pokrój na małe kawałeczki i od razu skrop sokiem z cytryny. Jabłko dodaj do żurawiny i chwilę podgrzej - tylko tyle, by jabłko odrobinę zmiękło. Jeśli sos jest za kwaśny, posłodź go łyżką miodu lub słodzikiem ze stewii. Sos odstaw.
2. Kluseczki: twaróg utrzyj z roztrzepanym jajkiem, mąką i kaszą manną. Ucieraj parę minut, by masa zrobiła się gładka. Wymieszaj z esencją śmietankową. Odstaw na 20 minut (przykryj ściereczką, by ciasto nie obeschło).
3. Zagotuj ponad litr osolonej wody. Z ciasta uformuj 2-3 wałeczki, podsypując je mąką. Pokrój ukośnie na kluseczki. Wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj po 3 minuty, a gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez niecałą minutę. Odcedź i wyłóż na talerz.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła. Partiami obsmaż na tłuszczu kluski. Podawaj je z sosem (podgrzanym lub na zimno). Posyp makiem i ew. udekoruj miętą.
Sposób przygotowania
1. Naleśniki: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Serek zmiksuj z sokiem i mlekiem (połowę mleka możesz zastąpić wodą mocno gazowaną). Do płynów dodaj żółtka i miksuj, dosypując mąkę wymieszaną z proszkiem. Odstaw na 30 minut.
2. Ze schłodzonych białek ubij sztywną pianę, najlepiej bezpośrednio przed smażeniem naleśników. Ciasto wymieszaj z pianą - musi mieć ono konsystencję gęstej, ale lejącej się śmietany. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cieniutką warstwą oleju rzepakowego (np. za pomocą rozkrojonego, opłukanego ziemniaka). Usmaż rumiane naleśniki.
3. Nadzienia: serek wymieszaj delikatnie z umytymi i osuszonymi drobnymi owocami. Obierz gruszkę (dobrze, by była mocno dojrzała) i pokrój ją na małe kawałki. Wymieszaj z kremem czekoladowym. 41/2 naleśników posmaruj czekoladowym nadzieniem, zwiń w rulony i trzymaj w ciepłym piekarniku. Resztę naleśników nadziej serkiem. Ew. oprósz cukrem pudrem.