Pyzy klasyczne z mięsem i cebulką
Surowe ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kg ziemniaków surowych
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Farsz:
- 2 cebule
- 40 dag mięsa mielonego lub 40 dag ugotowanego mięsa np. z rosołu
- 2 łyżki masła klarowanego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
1. Surowe ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz. Ugotowane ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę. Połącz z surowymi ziemniakami, jajkiem, obiema mąkami, solą. Wymieszaj. Cebulę pokrój, zeszklij na maśle, dodaj mięso (jeśli jest to mięso z rosołu, zmiel je). Przypraw, smaż, połącz z jajkiem, bułką tartą, dopraw do smaku.
2. Do kawałków ciasta wkładaj farsz, formuj dłonią duże podłużne pyzy. Wkładaj do osolonego wrzątku, gotuj pięć minut od wypłynięcia. Mieszaj bardzo delikatnie, by się nie rozpadły. Pokrojony boczek i cebulę podsmaż. Przed podaniem pyz posyp je boczkiem z cebulą.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny