Pyzy nadziewane szynką drobiową

Smaczne danie obiadowe.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 40 dag szynki drobiowej

Składniki - dodatki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 jajka,
  • po 2 łyżki oleju i tartej bułki,
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jogurtu
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj. Szynkę pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę. Smaż 5 minut. Dołóż wędlinę. Smaż dalej, aż się zrumieni, wystudź. Do farszu dodaj tartą bułkę i żółtko. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz. Połowę gotuj 20 minut w posolonej wodzie, odcedź i zmiel. Resztę zetrzyj i odciśnij sok. 

2. Ziemniaki ugotowane i starte wymieszaj. Dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto. Uformuj z niego 3 wałeczki. Każdy pokrój na 6 kawałków. Spłaszcz je dłonią. Na każdym połóż porcje nadzienia. Zlep, uformuj pyzy. Wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 6-7 min od wypłynięcia. 

3. Szpinak opłucz, osusz i grubo posiekaj. Rozgrzej olej, wrzuć szpinak i resztę cebuli. Podsmaż, przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj z jogurtem. Nałóż na talerze, dołóż pyzy. Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz prażoną cebulką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje