Pyzy nadziewane szynką drobiową
Smaczne danie obiadowe.
Sposób przygotowania
1. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj. Szynkę pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę. Smaż 5 minut. Dołóż wędlinę. Smaż dalej, aż się zrumieni, wystudź. Do farszu dodaj tartą bułkę i żółtko. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz. Połowę gotuj 20 minut w posolonej wodzie, odcedź i zmiel. Resztę zetrzyj i odciśnij sok.
2. Ziemniaki ugotowane i starte wymieszaj. Dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto. Uformuj z niego 3 wałeczki. Każdy pokrój na 6 kawałków. Spłaszcz je dłonią. Na każdym połóż porcje nadzienia. Zlep, uformuj pyzy. Wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 6-7 min od wypłynięcia.
3. Szpinak opłucz, osusz i grubo posiekaj. Rozgrzej olej, wrzuć szpinak i resztę cebuli. Podsmaż, przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj z jogurtem. Nałóż na talerze, dołóż pyzy. Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz prażoną cebulką.