Pyzy ze skwarkami w sosie pieczarkowym
Na pewno twoje pyzy są najlepsze na świecie, ale co szkodzi wypróbować także nowy przepis?

Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- sól
- cebula
- 30 dag pieczarek
- pieprz
- łyżka masła
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- 25 dag słoniny
- 25 dag boczku wędzonego
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce. Odciśnij je z wody, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj kuleczki. 2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę i smaż na chrupko. Poszatkowaną cebulę podsmaż na patelni. Wymieszaj słoninę, boczek i cebulę, schłodź. Faszeruj pyzy, formuj kulki. Wkładaj do osolonej wody i gotuj 5 minut do wypłynięcia. Posiekane pieczarki i cebulę smaż na maśle, przypraw, dodaj śmietanę. Pyzy podawaj z sosem pieczarkowym i skwarkami.