Quiche
Pomysł na smaczną przekąskę dla całej rodziny! Quiche z serem cheddar i ziołami prowansalskimi zachwycą każdego.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2 jajka
- masło do smarowania foremek
- sól pieprz
Nadzienie:
- 3 jajka
- por
- 3 cebule
- natka pietruszki
- szklanka śmietany
- 20 dag sera cheddar
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj jajka, sól, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż do lodówki na 15 minut. Wyjmij, podziel na kilka części, każdą rozwałkuj. Foremki wysmaruj masłem i wylepiaj je ciastem.
2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora. Mieszając, smaż kilka minut. Przypraw papryką, ziołami, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj. Dodaj starty żółty ser, śmietanę. Ubijaj. Do miseczek wkładaj farsz, zalej sosem jajeczno-śmietanowym. Babeczki ustaw na blasze, piecz 20 minut w temperaturze 180˚C. Podawaj, gdy wystygną.