Quiche z mięsem i pieczarkami
Choć przypomina tartę, to różni się od niej nadzieniem. Jego podstawowym składnikiem jest masa śmietanowo-jajeczna. W naszym przepisie dodaliśmy do niego również mięso i pieczarki. Smacznego!

Składniki
- spód:
- 1,5 szkl. mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ kostki zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 szkl. suchej fasoli
- masło do formy
- farsz:
- 30 dag mielonego mięsa
- 10 pieczarek
- 4 garści rukoli
- 1,5 szkl. startej goudy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- ½ szkl. śmietany kremówki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodaj sól i pokrojone masło. Siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć rękoma ciasto, zrób z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
2. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso. Smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem, przełóż do miski. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju. Wsyp pieczarki. Smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem, dołóż do mięsa.
3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę, ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem. Wysyp fasolę. Wstaw do piekarnika, piecz na złoto 15 minut. Wyjmij, usuń fasolę z pergaminem, spód przestudź.
4. Rukolę opłucz. Garść odłóż, resztę posiekaj. Jajka zmiksuj ze śmietaną. Wsyp ½ szkl. goudy, przypraw. Do mięsa dołóż posiekaną rukolę. Wlej sos, wymieszaj i przełóż na ciasto. Posyp resztą sera. Piecz 40 minut w 170 st. Udekoruj rukolą.