Rabarbarowa panna cotta
Rabarbar znakomicie smakuje w połączeniu np. z truskawkami. Możesz na wierzchu kremowej pianki ułożyć kilka cząstek truskawek. Świetnie dopełnią całość.

Składniki
- 500 ml kremówki
- 100 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 180 g rabarbaru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki syropu malinowego (da piękny kolor)
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1. Rabarbar umyj i oczyść, pokrój na małe kawałki. Włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier. Gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozgotuje. Gdy zacznie tworzyć jednolitą masę, zestaw z ognia i wystudź, dodaj syrop malinowy. 2. Wlej do rondelka śmietanę, dodaj cukier waniliowy i podgrzewaj. Mleko wlej do szklanki, wsyp żelatynę, wymieszaj, aż napęcznieje, dodaj do ciepłej kremówki. Energicznie mieszaj. Odstaw. 3. Przygotowany rabarbarowy mus nakładaj do miseczek, a na wierzchu porcję kremowej pianki. Wstaw do lodówki.