Rabarbarowa panna cotta
Rabarbar znakomicie smakuje w połączeniu np. z truskawkami. Możesz na wierzchu kremowej pianki ułożyć kilka cząstek truskawek. Świetnie dopełnią całość.
Sposób przygotowania
1. Rabarbar umyj i oczyść, pokrój na małe kawałki. Włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier. Gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozgotuje. Gdy zacznie tworzyć jednolitą masę, zestaw z ognia i wystudź, dodaj syrop malinowy.
2. Wlej do rondelka śmietanę, dodaj cukier waniliowy i podgrzewaj. Mleko wlej do szklanki, wsyp żelatynę, wymieszaj, aż napęcznieje, dodaj do ciepłej kremówki. Energicznie mieszaj. Odstaw.
3. Przygotowany rabarbarowy mus nakładaj do miseczek, a na wierzchu porcję kremowej pianki. Wstaw do lodówki.