Rabarbarowa tarta
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki.
Składniki na 12 porcji:
- 60 dag rabarbaru
- 2 op. cukru waniliowego
- 25 dag mąki pszennej
- 30 dag cukru
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 50 dag mielonego twarogu
- 1 op. budyniu waniliowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- tłuszcz i mąka do tortownicy
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą. Wsyp cukier waniliowy, gotuj ok. 4 minut na dużym płomieniu. Potem odcedź i dobrze osącz.
2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, masło oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Spód i brzegi wylep ciastem. Twaróg utrzyj z resztą cukru. Wsyp proszek budyniowy. Dodaj pozostałe jajka oraz skórkę cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód.
3. Wierzch tarty przykryj kawałkami rabarbaru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia tarty, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumieniła. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.