Reklama

Reklama

Racuchy drożdżowe z pieczonym jabłkiem

Słodkie i delikatne. Smakują jak u babci.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • duże jabłko
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania

1. Przygotuj zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. 

2. W dużej misce połącz resztę mąki i mleka, jajko i sól z wyrośniętym zaczynem. Wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Jabłko obierz i pokrój w plastry. Dołóż je do ciasta, wymieszaj. 4Nakładaj racuchy łyżką, wyrównuj wierzch. Piecz około 30 minut. Podawaj z cukrem pudrem.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje