Racuchy gruszkowe
Smak dzieciństwa w nowej odsłonie.
Składniki:
- 20 dag tłustego twarogu
- 2 małe twarde gruszki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia ewen. cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
Przygotowanie:
1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Natychmiast skrop sokiem z cytryny. Twaróg przełóż do miseczki. Dodaj jajka, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na gładką masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypuj do ucieranej masy. Wymieszaj. Na koniec do ciasta domieszaj gruszki.
2. Na dużej patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formuj grubsze racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 15 minut). Potem przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby ociekły z tłuszczu. Ewen. przed podaniem racuchy oprósz cukrem pudrem z wanilią.