Racuchy wigilijne
Nadesłał Piotr.
Składniki:
1) 50 dag. mąki pszennej (3 szklanki), 2) 6 dag. margaryny (1/4 kostki), 3) 3 dag. drożdży, 4) 4 łyżeczki cukru pudru (40g.),5) szklanka mleka (250g.), 6 )3 duże żółtka, 7) 2 i ½ łyżki spirytusu, 8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego, 9) 4 łyżki soku z cytryny( 2 duże cytryny)
Przygotowanie:
1) Przesiewamy mąkę. 2) Przygotowujemy rozczyn: W misce rozgniatamy 3 dag. drożdży z cukrem pudrem gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie, dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu w ciepłe miejsce. 3) Topimy masło i podgrzewamy mleko. 4) Ucieramy 3 żółtka z 3 łyżeczkami cukru pudru. 5) Mieszamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, mąkę, ciepłe mleko, cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz zapach rumowy. 6)Wyrabiamy ciasto ręcznie, dodając po trochu ciepłe, stopione masło. Wyrabiamy długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia. 7) Dodajemy 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze trochę wyrabiamy. Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem. 8) Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (podobnie, jak kluski „kładzione”). 9) Smażymy na gorącym oleju na małym gazie na złoto-rumiany kolor (ok.20min.) 10) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 11) Racuchy są najsmaczniejsze tuż po upieczeniu.