Racuszki z boczkiem

Racuszki zwykle jadamy w wersji "na słodko", ale te "na słono" są równie pyszne. Nadają się na śniadania i kolacje. Z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.

Trudno poprzestać na jednym
Trudno poprzestać na jednym123RF/PICSEL

1. Lekko podgrzewamy mleko, przelewamy je do szklanki. Wrzucamy cukier i drożdże oraz łyżkę mąki, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki, odstawiamy na kilka minut.

2. Powstały rozczyn wlewamy do miski, gdzie dosypujemy resztę mąki, boczek pokrojony w małą kostkę i wbijamy jajko. Całość lekko solimy, wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę z wyrobionym ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

3. Odrywamy kawałki ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy startym serem i uzupełniamy o szynkę pokrojoną w paseczki.

Telewizja IPTV czy OTT. Co wybrać?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas