Racuszki z boczkiem
Racuszki zwykle jadamy w wersji "na słodko", ale te "na słono" są równie pyszne. Nadają się na śniadania i kolacje. Z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.
1. Lekko podgrzewamy mleko, przelewamy je do szklanki. Wrzucamy cukier i drożdże oraz łyżkę mąki, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki, odstawiamy na kilka minut.
2. Powstały rozczyn wlewamy do miski, gdzie dosypujemy resztę mąki, boczek pokrojony w małą kostkę i wbijamy jajko. Całość lekko solimy, wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę z wyrobionym ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
3. Odrywamy kawałki ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy startym serem i uzupełniamy o szynkę pokrojoną w paseczki.