Reklama

Racuszki z boczkiem

Racuszki zwykle jadamy w wersji "na słodko", ale te "na słono" są równie pyszne. Nadają się na śniadania i kolacje. Z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.

Składniki

  • 200 g boczku
  • kilka plasterków szynki
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka 3,2 proc.
  • szczypta cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

1. Lekko podgrzewamy mleko, przelewamy je do szklanki. Wrzucamy cukier i drożdże oraz łyżkę mąki, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki, odstawiamy na kilka minut.

2. Powstały rozczyn wlewamy do miski, gdzie dosypujemy resztę mąki, boczek pokrojony w małą kostkę i wbijamy jajko. Całość lekko solimy, wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę z wyrobionym ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

3. Odrywamy kawałki ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy startym serem i uzupełniamy o szynkę pokrojoną w paseczki.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy