Racuszki z jabłkami na bazie jogurtu

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150 g
  • mleko 250 ml
  • żółtka jaj 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna 250 g
  • jabłka 2 małe sztuki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.

Reklama

Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje