Racuszki z jabłkami na bazie jogurtu
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki
- Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150 g
- mleko 250 ml
- żółtka jaj 2 szt.
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 250 g
- jabłka 2 małe sztuki
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.