Racuszki z owocami

Przysmak z dzieciństwa smakuje w każdym wieku.

Racuchy smakują najlepiej z sezonowym owocem
Racuchy smakują najlepiej z sezonowym owocem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  2 szklanki mąki
  •  2 szklanki maślanki
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  20 dag owoców
  •  cukier puder

Przygotowanie:

1. Jedno jajko wbij do miski. Roztrzep widelcem. Wsyp przesianą mąkę. Wlej maślankę (ewentualnie jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko). Dodaj szczyptę soli do smaku oraz proszek do pieczenia.

2. Przygotowane składniki utrzyj starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Gładkie ciasto odstaw na 30 minut, aby lekko zgęstniało. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

3. W międzyczasie przygotuj owoce do naleśników. Przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osączenia maliny (jagody, porzeczki lub inne drobne owoce, które najbardziej lubisz). Po osączeniu usuń ewentualne szypułki.

4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Partiami smaż puszyste racuchy. Co pewien czas dolewaj olej. Placuszki osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Racuchy układaj na talerzykach, posypuj cukrem pudrem i przekładaj owocami (możesz je lekko rozetrzeć, by puściły sok). Od razu podawaj.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas