Reklama

Reklama

Ravioli z warzywami

Małe włoskie pierożki zrobisz łatwiej niż klasyczne.

Składniki:

●300 g przesianej mąki

●30 ml oleju

●3 jajka ●sól

●150 g szpinaku (może być w liściach lub mrożony)

●czerwona słodka papryka

●opakowanie sera ricotta

●50 g tartego sera żółtego

●łyżka tymianku

●łyżka posiekanej natki pietruszki

●pieprz czarny mielony

●50 g masła

●4 pomidory oraz świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Z przesianej mąki, oleju, jajek i szczypty soli zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią i odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Sparz pomidory, obierz je i pokrój na cząstki. Oprósz szczyptą soli, pieprzu i odstaw. Paprykę oczyść, posiekaj w kosteczkę.

Reklama

2. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je na prostokąty o grubości ok. 1 mm. Szpinak rozmroź na patelni (liście krótko zblanszuj, pokrój), podduś na maśle, dodaj paprykę, starty żółty ser, natkę pietruszki, ser ricotta, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem i wymieszaj.

3. Na każdy prostokątny placek ciasta nałóż z jednej strony porcje farszu - powinny znaleźć się w odległości 2,5-3 cm od siebie. Miejsca między porcjami farszu posmaruj lekko wodą (np. pędzelkiem kuchennym) i nakryj resztą ciasta, składając - jak na zdjęciu.

4. Dociśnij mocno ciasto między porcjami farszu i radełkiem (lub nożem) pokrój na kwadraty. Wrzucaj ravioli do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 4-5 minut. Podaj z pokrojonymi pomidorami, posypane świeżą bazylią i ewentualnie z dodatkiem sosu pomidorowego.


Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje