Razowe wstążki z cukinią

Składniki
- 500 g makaronu pełnoziarnistego (np. papardelle)
- mała cebula, pokrojona w kostkę
- ząbek czosnku, posiekany
- oliwa
- 100 g masła
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- żółta i zielona cukinia
- 2-3 miniaturowe cukinie, pokrojone w grube plastry
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- do dekoracji: kilka listków świeżej bazylii, garść kiełków
4 osób
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Żółtą i zieloną cukinię umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cieniutkie paski, najlepiej za pomocą tzw. mandoliny - będzie wtedy wyglądała jak spaghetti.
3. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie na lekko rozgrzanej patelni. Dodaj masło, pomidorki i pokrojone cukinie. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj makaron. Wymieszaj, powoli podlewając białym winem. Zdejmij z ognia.
4. Rozłóż danie na talerze. Udekoruj listkami świeżej bazylii, posyp kiełkami.