Robimy jajecznicę

Kiedy można zacząć podawać niemowlęciu jajecznicę? Jak należy przygotować takie danie, żeby nie było zbyt ciężkostrawne dla dziecka?

Jajecznica na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna, niż ta smażona na patelni.
Jajecznica na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna, niż ta smażona na patelni. 123RF/PICSEL

Ten pożywny posiłek można podawać maluszkowi już od 10. miesiąca życia.

Najlepiej przyrządzić jajecznicę na parze.

Stawiamy talerzyk na garnuszku z wrzątkiem, rozpuszczamy łyżeczkę masła i wlewamy surowe jajko roztrzepane na jednolitą masę z łyżką mleka.

Delikatnie mieszamy, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas