Reklama

Reklama

Robisz panierkę do schabowego z jajka i bułki? To błąd! Dodaj jeszcze jeden składnik

Chrupiąca panierka wygląda niezwykle apetycznie, jednak już po chwili odpada z kotleta? Nigdy więcej podobnego problemu! Wystarczy sięgnąć po jedną, babciną wskazówkę, która na zawsze odmieni przygotowywanie schabowych. Do jajka i bułki tartej wystarczy dodać jeszcze jeden składnik.

Soczyste mięso w chrupiące panierce to ta część dania, na myśl której wielu z nas zaczyna cieknąć ślinka. Niejednokrotnie zdarza się jednak, że panierka nie trzyma się kotleta, pogarszając efekt wizualny. Nie wpływa to co prawda na ostateczny smak potrawy, jednak potrafi skutecznie wyprowadzić z równowagi, niejedną z kucharek. Jak pożegnać ten problem?

Co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od kotleta?

Jedną z najważniejszych zasad w przypadku przygotowywania kotletów schabowych jest ich panierowanie niemal od razu przed tym, jak umieścimy je na patelni. Jeśli opanierowane odłożymy na dłuższą chwilę, możemy być niemal pewne, że panierka odpadnie od kotleta.

Co więcej, nie należy zabierać się za panierowanie wilgotnego mięsa. Warto najpierw dokładnie je osuszyć np. papierowym ręcznikiem.

Dodaj do panierki ten jeden składnik. Już nigdy nie odklei się od kotleta

Kluczową kwestią jest gorący tłuszcz. Nigdy nie wrzucajmy kotleta na zimny olej. Skończy się to bowiem szybkim odpadnięciem panierki.

Reklama

Jeden z babcinych sposobów głosi, aby do przygotowania panierki, obok jajek oraz bułki tartej, wykorzystać odrobinę soli oraz oleju. Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli, dodając w tym momencie olej. Warto zdecydować się również na wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1. Podobna zmiana na zawsze pozwoli zażegnać problem odpadającej od kotleta panierki.

Zobacz również: Kasza gryczana. Dodatek do obiadu, który odżywia i leczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety schabowe przepis | dobra panierka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy