Rodzaje herbat i ich wpływ na zdrowie

Herbata to jeden z najstarszych napojów na świecie. Jej dobroczynne właściwości dla zdrowia jako pierwsi docenili Chińczycy. Nie bez powodu Chiny do dzisiaj są krajem, w którym uprawia się najwięcej odmian herbaty. Te, które popularne są na całym świecie, to: czarna, zielona, biała i czerwona. Każda z nich posiada wiele cennych dla naszego zdrowia wartości, ale może działać w różny sposób. Przykładowo, czerwona herbata dostarcza nam najwięcej energii, a biała uspokaja. Poniżej tłumaczymy, jak działają popularne odmiany herbat na nasze zdrowie oraz jak należy je pić, by odczuć pożądane efekty.

article cover
©123RF/PICSEL

Dlaczego herbata uważana jest za zdrowy napój?

©123RF/PICSEL

Herbatę nie bez przyczyny uznaje się zdrowy napój. Różne rodzaje herbaty od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako środki wspomagające leczenie wielu dolegliwości. Herbata jest zdrowa, lecz jak podkreślają dietetycy, tylko wtedy, gdy pijemy ją z umiarem. Swoje właściwości prozdrowotne herbata zawdzięcza substancjom, które występują w jej składzie, a mianowicie:

• Teinie – to tak zwana herbaciana kofeina, która pobudza i orzeźwia nasz organizm, a także poprawia koncentrację i pamięć. Teina redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne, a ponadto pozytywnie wpływa na pracę jelit. Niektórzy dietetycy twierdzą, że właśnie teiną powinniśmy zastępować kofeinę.

• Taninie – to garbnik roślinny, który osłabia działanie teiny, dzięki czemu herbata działa również uspokajająco.

• Teaninie – cenny aminokwas, który reguluje ciśnienie krwi i stymuluje procesy mózgowe, jednocześnie uspokajając nasz organizm i poprawiając koncentrację.

• Polifenolom – to organiczne związki roślinne, które wykazują szereg właściwości antyoksydacyjnych oraz zdolność wiązania metali, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

• Witaminom: B1, B2, A, C i K.

• Minerałom: potas, sód, cynk, fluor, wapń i żelazo.

Te cenne związki, które poprawiają nasze samopoczucie i usprawniają pracę całego organizmu, występują w każdym rodzaju herbaty, ale w różnym stężeniu. Dlatego każdy typ herbaty działa na nasz organizm nieco inaczej. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom najpopularniejszych rodzajów herbaty.

Czarna herbata

©123RF/PICSEL

Czarna herbata to niewątpliwie najpopularniejszy rodzaj herbaty. Uprawiana jest głównie w Indiach, Afryce i Chinach. Wytwarza się ją z liści fermentowanej zielonej herbaty. Aromat i smak czarnej herbaty są delikatne, dlatego szybko się ulatniają. Najlepiej smakuje, gdy jest ciepła. Zimna staje się gorzka i mdląca. Najpopularniejsza z herbat wykazuje sporo pozytywnych właściwości dla zdrowia, m. in. ze względu na dużą zawartość teiny i flawonoidów:

• pobudza, dodaje energii i poprawia koncentrację – to wszystko dzięki sporej ilości teiny;

• wzmacnia odporność dzięki zawartości witaminy C;

• chroni zęby przed próchnicą za sprawą sporej ilości fluoru w składzie;

• hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i poprawia trawienie;

• poprawia krążenie krwi;

• przeciwdziała procesowi starzenia się.

Czarna herbata zalecana jest przede wszystkim osobom, które mają problemy z koncentracją, są często zmęczone i potrzebują solidnej dawki energii. Dzienna dawka spożycia nie powinna przekraczać pięciu filiżanek.

Zielona herbata

©123RF/PICSEL

Zielona herbata pochodzi z Chin, gdzie pierwszy raz zaparzono ją ponad 4500 lat temu. Zieloną herbatę często nazywa się „napojem młodości”, gdyż doskonale wpływa na skórę, a także wspomaga odchudzanie. To wszystko dzięki sporej ilości minerałów i polifenoli, które znajdziemy w jej składzie. Dlaczego jeszcze powinniśmy pić zieloną herbatę?

• hamuje proces starzenia się (poprawia jędrność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie);

• reguluje ciśnienie krwi;

• poprawia koncentrację i jednocześnie wycisza organizm;

• hamuje rozwój wolnych rodników, przez co może działać antynowotworowo;

• doskonale oczyszcza organizm z toksyn;

• poprawia krążenie krwi i przeciwdziała zakrzepom;

• okład z zielonej herbaty usuwa przebarwienia na skórze i cienie pod oczami;

• wspomaga odchudzanie (przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej).

Zieloną herbatę powinny pić osoby, które chcą poprawić pracę układu trawiennego, a także całego organizmu. Zalecana jest w szczególności osobom z nadwagą. Zieloną herbatę można pić nieprzerwanie, lecz w odpowiednich ilościach. Dzienna dawka nie powinna przekraczać trzech filiżanek. W przypadku zielonej herbaty kluczowy jest sposób jej parzenia, który zapewnia prawidłowe działanie naparu. Herbata powinna być parzona przez trzy minuty w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Biała herbata

art
©123RF/PICSEL

Biała herbata, podobnie jak zielona, wywodzi się z Chin, gdzie pili ją głównie ludzie zamożni. Dziś uznawana jest za najzdrowszą herbatę, gdyż jest najmniej przetworzona. Posiada jeszcze więcej wartości odżywczych niż zielona czy czarna herbata, a szczególnie spore ilości cennych antyoksydantów. Jej smak jest delikatny i lekko słodkawy, nawet gdy jest zimna. Jak biała herbata wpływa na nasze zdrowie?

• eliminuje wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu przeciwdziała chorobom, a nawet nowotworom;

• obniża poziom złego cholesterolu we krwi;

• chroni serce i poprawia pracę układu krwionośnego;

• reguluje ciśnienie krwi;

• wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie;

• działa antybakteryjnie;

• chroni organizm przed atakami wirusów.

Warto wiedzieć, że biała herbata posiada dużo mniej teiny, niż herbaty czarna czy zielona. Nie należy jej pić w celu pobudzenia organizmu, ale głównie, by wzmocnić jego zdrowie. Jeśli chcesz przekonać się o dobroczynnym działaniu białej herbaty na własnej skórze, zaopatrz się w tę dobrej jakości. Białą herbatę należy parzyć od trzech do pięciu minut w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Czerwona herbata

art
©123RF/PICSEL

Czerwona herbata to wciąż niedoceniony napój, szczególnie w Polsce. Mało kto zna jej cenne właściwości odchudzające. Można ją spotkać w trzech odmianach: Oolong, Puszong i Pu-erh. Czerwona herbata posiada najwięcej teiny i kofeiny ze wszystkich rodzajów herbat. Substancje te przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Stąd czerwona herbata bezsprzecznie uznawana jest za napój odchudzający. Ponadto, czerwona herbata obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm i wspomaga pamięć. Jednak to nie wszystkie jej cenne właściwości. Czym jeszcze wyróżnia się czerwona herbata?

• pobudza najlepiej ze wszystkich herbat, poprawia pracę mózgu i rozbudza kreatywne myślenie;

• łagodzi dolegliwości układu trawiennego (szybko zwalcza zgagę i niestrawność);

• poprawia pracę jelit i przyspiesza metabolizm;

• poprawia krążenie krwi i pracę serca;

• leczy infekcje, zwalcza bakterie i wirusy (wspomaga leczenie zatruć pokarmowych oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych);

• wzmacnia zęby i dziąsła, poprawia higienę jamy ustnej.

Trudno zaprzeczyć, że każda z najpopularniejszych herbat to po prostu zdrowy napój, który powinien być stałym elementem naszej diety. Jednak działanie herbaty zależy w dużej mierze od jej jakości, a także od sposobu parzenia. Kupując herbatę, wybierajmy zatem tę dobrej jakości, a następnie parzmy ją w prawidłowy sposób.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Herbatę powinno parzyć się w około 80 stopniach Celsjusza. Jeśli chcemy, by herbata nie była zbyt ostra w smaku, parzmy ją nie dłużej niż pięć minut. Długo parzony napar będzie bardziej wyrazisty i jednocześnie bogatszy w składniki odżywcze. Ilość suszonej herbaty, którą parzymy w kubku o pojemności 250 mililitrów, nie powinna przekraczać dwóch łyżeczek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas