Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

na masę budyniową: 2 i ½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru kryształu, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny; na masę czekoladową: 40 dag rodzynek, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, ½ kostki masła; dżem z czarnej porzeczki

article cover
INTERIA.PL

Upiec jasny biszkopt i przekroić na 2 placki. Rodzynki moczyć przez całą noc w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.

Masa budyniowa
Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.

Masa czekoladowa z rodzynkami
Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i połowę alkoholu.

Wykonanie ciasta
Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę czekoladową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas