Rogaliki francuskie z wiśniową konfiturą
Idealne dla amatorów słodkich śniadań
Składniki:
- 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki świeżych drożdży
- 1/3 szkl. letniej wody
- 1 szkl. letniego mleka
- 1 kostka (25 dag) masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
Na nadzienie:
- 1 i 1/2 szkl. konfitury wiśniowej
- 3 łyżki wiśniówki
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i wodę. Dodaj pokruszone drożdże. Zagnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 23x38 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła uformuj prostokąt ok. 12x8 cm (masło powinno być tak miękkie jak ciasto). Ułóż go na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie.
3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20 minut w temp. 200ºC. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.