Reklama

Reklama

Rogaliki migdałowe

Nasze babcie były mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj przepis sprzed lat i przygotuj pyszny podwieczorek.

Czas przyrządzenia: 35 min + czas odstawienia

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g tartych migdałów
  • 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę i dodaj do niej zmielone migdały, cukier, sól  i masło. Całość siekaj nożem około 5 minut. Wbij jajko i 2 żółtka oraz dodaj ekstrakt wanilii. Szybko zagnieć miękkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Reklama

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C. Ciasto podziel na 2 części. Jedną odstaw do lodówki. Z drugiej formuj wałeczki o długości 5 cm i z nich formuj rogaliki. Umieść je w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotuj wałeczki z drugiej porcji schłodzonego ciasta. Powtórz czynności, a upieczone rogaliki po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka | rogaliki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje