Rogaliki migdałowe

Nasze babcie były mistrzyniami słodkich wypieków. Wypróbuj przepis sprzed lat i przygotuj pyszny podwieczorek.

Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę i dodaj do niej zmielone migdały, cukier, sól  i masło. Całość siekaj nożem około 5 minut. Wbij jajko i 2 żółtka oraz dodaj ekstrakt wanilii. Szybko zagnieć miękkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C. Ciasto podziel na 2 części. Jedną odstaw do lodówki. Z drugiej formuj wałeczki o długości 5 cm i z nich formuj rogaliki. Umieść je w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotuj wałeczki z drugiej porcji schłodzonego ciasta. Powtórz czynności, a upieczone rogaliki po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas