Rolada bezowa z masą borówkową
Tym deserem zachwycisz gości!
Sposób przygotowania
Białka ubij z sokiem z cytryny i 3/4 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z mąką ziemniaczaną. Bezę wymieszaj łyżką. Rozsmaruj ją na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 160 st. Blat studź na blasze 5 minut, następnie przełóż go na ściereczkę kuchenną. Zdejmij pergamin, zwiń i studź 10 minut. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Borówki opłucz, osusz, zmiksuj. Ricottę utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dolej mleko oraz mus owocowy. Masę lekko ubij mikserem. Żelatynę połącz z masą borówkową. Blat rozwiń, posmaruj kremem. Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady.