Rolada jagodowa
Do popołudniowej herbatki.
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 szkl. śmietany kremówki,
- torebka cukru waniliowego,
- 1/2 torebki galaretki,
- 2 łyżki dżemu jagodowego lub wiśniowego,
- 20 dag czarnych jagód.
Dekoracja:
15 dag śmietanki kremówki
jagody
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka roztrzepane widelcem. Wsypać przesianą mąkę, całość lekko wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem, piec ok.15 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć biszkopt, usunąć pergamin, po czym zawinąć roladę w czystą, lnianą ściereczkę. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, wstawić do lodówki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder i tężejącą galaretkę. Biszkopt rozwinąć, posmarować podgrzanym przetartym dżemem, ułożyć na nim umyte jagody, pos
marować masą. Zwinąć. Śmietankę ubić na sztywno. Posmarować z wierzchu roladę. Udekorować rozetkami śmietanki, w każdą wetknąć jagodę i jagodowy listek, chłodzić kilka godzin.
Porcja - 340 kcal
Czas przygotowania: 50 minut