Rolada kakaowa z truskawkami

Słodki deser do porannej kawy

Składniki - ciasto

  • 4 jajka
  • 10 dag mąki pszennej tortowej
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Składniki - krem

  • 60 dag mrożonych truskawek
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 15 dag serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek. Przesiej do masy. Dodaj startą czekoladę i połącz z masą. Wylej ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

2. Ciasto zwiń w ściereczkę. Część truskawek pokrój, część zmiksuj. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj serek i mus truskawkowy. Dodaj kawałki truskawek. Roladę rozwiń, wyłóż krem. Zwiń, schłodź. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje