Rolada kakaowa z truskawkami
Słodki deser do porannej kawy

Składniki
- ciasto
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej tortowej
- 10 dag cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag gorzkiej czekolady
- krem
- 60 dag mrożonych truskawek
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 15 dag serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek. Przesiej do masy. Dodaj startą czekoladę i połącz z masą. Wylej ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 2. Ciasto zwiń w ściereczkę. Część truskawek pokrój, część zmiksuj. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj serek i mus truskawkowy. Dodaj kawałki truskawek. Roladę rozwiń, wyłóż krem. Zwiń, schłodź.