Reklama

Reklama

Rolada „Pani Ambasadorowa”

Gdy nie masz pomysłu na świąteczne wypieki? Proponujemy przepis na pyszną roladę. Smakuje doskonale i na co dzień, i od święta.

Składniki na 12 porcji:


  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki gładkiej
  • 30 g wiórków kokosowych

Reklama

Krem:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g miodu
  • 180 g gorzkiej (deserowej) czekolady
  • 60 g masła
  • 50 g dżemu porzeczkowego

Wykończenie:

  • 30 g wiórków kokosowych
  • wiórki czekoladowe


Czas przygotowania: około 50 minut

1. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pianę. Połączyć obie masy. Dodać przesianą mąkę i wiórki kokosowe. Ciasto rozsmarować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 10 minut. Biszkopt przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem i ostrożnie zrolować (razem ze ściereczką). Odstawić do wystudzenia.

2. Śmietanę zagotować z miodem. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Krem wstawić do lodówki, by stężał. Stężały krem zmiksować z masłem.

3. Biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować porzeczkowym dżemem i 2/3 kremu czekoladowego. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do stężenia. Roladę posmarować resztą kremu. Oprószyć kokosem, udekorować wiórkami czekolady.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje