Rolada „Pani Ambasadorowa”
Gdy nie masz pomysłu na świąteczne wypieki? Proponujemy przepis na pyszną roladę. Smakuje doskonale i na co dzień, i od święta.
Składniki na 12 porcji:
- 4 jajka
- 120 g drobnego cukru
- 120 g mąki gładkiej
- 30 g wiórków kokosowych
Krem:
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 g miodu
- 180 g gorzkiej (deserowej) czekolady
- 60 g masła
- 50 g dżemu porzeczkowego
Wykończenie:
- 30 g wiórków kokosowych
- wiórki czekoladowe
Czas przygotowania: około 50 minut
1. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pianę. Połączyć obie masy. Dodać przesianą mąkę i wiórki kokosowe. Ciasto rozsmarować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 10 minut. Biszkopt przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem i ostrożnie zrolować (razem ze ściereczką). Odstawić do wystudzenia.
2. Śmietanę zagotować z miodem. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Krem wstawić do lodówki, by stężał. Stężały krem zmiksować z masłem.
3. Biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować porzeczkowym dżemem i 2/3 kremu czekoladowego. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do stężenia. Roladę posmarować resztą kremu. Oprószyć kokosem, udekorować wiórkami czekolady.