Rolada porzeczkowa

Lekkie ciasto dla całej rodziny. Rozpływa się w ustach!

Rolada porzeczkowa
Rolada porzeczkowa123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, dodaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.

2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij i podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, dodaj do kremu.

3. Wystudzone ciasto rozwiń i posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki. W tym czasie możesz przygotować białą polewę czekoladową, którą ozdobisz roladę.

"Ewa gotuje": Flaczki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas