Reklama

Reklama

Rolada porzeczkowa

Lekkie ciasto dla całej rodziny. Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 5 jajek, 1 szkl. cukru
  • 15 dag mąki
  • 4 dag kakao
  • 15 dag porzeczek, 200 ml kremówki
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 7 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego
  • 4 płatki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki), biała polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, dodaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.

2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij i podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, dodaj do kremu.

3. Wystudzone ciasto rozwiń i posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki. W tym czasie możesz przygotować białą polewę czekoladową, którą ozdobisz roladę. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: rolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje