Rolada szpinakowa

1 kg świeżego szpinaku; 2 szklanki mąki; 50 dag pieczarek; 3 jajka; 3 cebule; 5 dag żółtego sera; 200 ml śmietany kremówki; 1 szklanka rosołu instant; 4 dag wędzonego boczku; 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; sól, pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 420 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przyrządzanie

A. Odłożyć 1 i 1/2 łyżki mąki. Resztę wyrobić z jajkami, olejem i połową łyżeczki soli, zagnieść ciasto. Po wyrobieniu zawinąć je w przeźroczystą folię i odłożyć na 30 minut.

B. Umyć szpinak, oczyścić, osuszyć i pokroić w paski. Obrać 2 cebule pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na skwarki, po czym wrzucić pokrojoną cebulę i całość poddusić.

C. Dodać szpinak i dusić jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

D. Ciasto rozłożyć na lnianą ściereczkę, rozwałkować prostokąt 30x40 cm, rozłożyć na nim przygotowane warzywa i posypać utartym żółtym serem. Za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w roladę, końce ściereczki zawiązać. Całość włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 30 min.

E. Trzecią cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na połówki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć około 10 minut, stale mieszając. Podsypać resztą mąki, podlać rosołem i śmietaną, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

F. Roladę wyjąć ze ściereczki, pokroić w około 1 cm. plastry i posypać natką pietruszki. Podawać z sosem pieczarkowo - śmietankowym.

Nasza rada

Plastry rolady można przybrać połówkami pomidorka "cherry", w które wbijemy wykałaczki z nawleczonymi "żagielkami" z żółtego sera.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas