Rolada z indyka
W prosty sposób możesz odczarować sobie i bliskim tę tradycyjną potrawę.
Przygotowanie
1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.
2. Chleb tostowy lub bułkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając, smaż 3-5 min. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Do miski włóż serek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, grzanki, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Nadzieniem posmaruj mięso, zwiń w roladę, zepnij wykałaczkami. Wierzch mięsa posmaruj 1 łyżką oleju. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Wlej wino lub wodę, włóż mięso. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C, od czasu od czasu skrapiając sosem powstałym w trakcie pieczenia.